Objavljeno u Nacionalu br. 658, 2008-06-23

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Thompson na terenu

Ekipa emisije 'Volim nogomet' pozvala je Thompsona prije utakmice s Turskom jer podržava navijanje prožeto primitivnom nacionalističkom kompetitivnošću, stil navijanja u kojem pobjeda nije razlog za sportsko slavlje, nego za prgavo izvikivanje 'neka pati koga smeta'

Hrvatska – Turska,HTV2, petak, 19.00
Zrinka PavlićZrinka PavlićVoljela bih da su bilićevci pobijedili Tursku i iskreno žalim što neće igrati u polufinalu, ali HTV-ovo navijačko ispiranje mozga ni sekunde mi neće nedostajati. Ekipa emisije “Volim nogomet” u poticanju je općenarodne pijane histerije ovaj tjedan otišla daleko izvan granica očekivanog užasa, vrhunac dosegnuvši Thompsonovim gostovanjem prije utakmice s Turskom. Inače se protivim zabranama jer su (između ostalog) upravo one od Thompsona učinile megaslavnu ličnost s aurom kontroverze oko gebisa, a da zabrana i medijskih napuhavanja nije bilo, ostao bi provincijski redikul kojeg tu i tamo otrijezne da bi pjevao na svadbi u šoferskoj birtiji s janjetinom. No protivljenju i zabranama unatoč, ne razumijem kako netko može biti toliko politički nepismen i neosjetljiv da Thompsona POZOVE u emisiju nakon svih problema vezanih uz njegov lik i djelo u posljednjih nekoliko tjedana, da ne kažem godina. Nema govora o tome da urednici emisije “Volim nogomet” nisu bili svjesni tih problema i reakcija koje bi Thompsonov nastup mogao izazvati. Namjerno su ih zanemarili, i to čak nisu učinili zbog gledanosti jer gledanost emisije “Volim nogomet” u petak bila bi golema sve da je u njoj nastupila Hloverka Novak-Srzić s kompozicijom za češalj i čegrtaljke. Učinili su to jer podržavaju način navijanja prožet primitivnom nacionalističkom kompetitivnošću, stil navijanja u kojem pobjeda nije razlog za slavlje među obožavateljima sporta nego razlog za prgavo izvikivanje “neka pati koga smeta” među agresivnim kompleksašima te stil navijanja zbog kojeg se nakon završetka utakmice deset minuta nisu bili u stanju uključiti u program pa su puštali za taj trenutak potpuno neprikladne i u bilo kojem drugom trenutku debilne reklame. Ponavljam, iskreno mi je žao zbog ispadanja hrvatske reprezentacije, ali sam sigurna da će odigrati još puno odličnih utakmica, koje će čak i neznalice poput mene gledati s užitkom. Nemaju se razloga osjećati poraženo ni osramoćeno. Ekipa emisije “Volim nogomet” ima.
Ocjena: fuj (1)


IZNIMKE U MUZEJU,MILIĆ U CSI-ju
Volim nogomet, HTV2, ponedjeljak – petak, 19.00
Iz ekipe koja ima razloga za sram izdvajam Tarika Filipovića, koji je u svim nogometnim emisijama povodom Eura odlično imitirao Ćiru Blaževića, Renea Bitorajca, koji doduše u stand-up komediji ne bi uspio ni da se dočepa Seinfeldovih materijala pa onda još nekim čudom postane duhovit, ali je na neku foru simpatičan te - najviše od svih - Dražena Ilinčića, čiji su izvještaji s putešestvija po Austriji stoput zanimljiviji od Milićevih i pokazuju da jedine aktivnosti navijača na turneji ne moraju biti samo lokanje i pjevanje Konzumove reklame glasom ženke bivola koja se porađa preko razglasa. Posebno mi se dopao prilog s izložbe himni svih država koje sudjeluju na Euru, a zgodno je, premda malo luzerski, bilo i kada su mu drugi gosti u birtiji morali platiti Sacher tortu jer mu je ponestalo para. A kad sam već spomenula Milića, red je priznati da je i on imao svijetlih trenutaka, poput onoga kada je poveo razgovor s BBC-jevim novinarom Adrianom Chilesom, ali i onoga kad je taj svijetao trenutak zamračio dosadnim spopadanjem čovjeka zbog hrvatskog porijekla. Da je mogao, vjerojatno bi mu (ko u CSI-ju!) Bibo-štapićem uzeo uzorak šmrklja i dao ga na DNA analizu pa onda sirotog Chilesa zbog rezultata natjerao lokat Žuju na tašte.
Ocjena: dobar (3)


MLADI KREŠO U SVIJETU ČUDESANa rubu znanosti,
HTV2, ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak, oko 14.30

Nikada dosad nisam pratila “Na rubu znanosti” jer mi alternativa uvijek zvuči kao: “Mambo-džambo i Čunga-lunga traže svoj podznak pod kaučem”, a ne mogu se prisiliti ni da ozbiljno shvaćam ljude koji tvrde da su baš njih (i Elvisa!) oteli izvanzemaljci. No kako na televiziji osim nogometa, osme reprize “Prijatelja” i pedesete “Prosjaka i sinova” pošten pučanin ovih dana nema što gledati, oko mi je zapelo za reprize Mišakove emisije i eto, posipam se pepelom svih spaljenih primjeraka “Tajne”. Premda i dalje gajim iste osjećaje prema predanim alternativcima, mladi Krešo svoju je emisiju napravio vrlo inteligentno, tj. tako da je zanimljiva i nama koji rub znanosti doživljavamo tek kao pljuvačnicu. Posebno su mi se dopale epizode o geekovima i o alkemiji, a najviše me impresioniralo nešto što bi gotovo svim drugim voditeljima i urednicima na HTV-u trebalo svakodnevno prikazivati u sklopu intenzivnog tečaja odglupljivanja. Naime, Mišak svojim gostima dopušta da govore dulje od sedam sekundi, uspijeva ih nadahnuti da pričaju zanimljive stvari i pritom se čini kao da ga ono što govore istinski zanima, a ne kao da jedva čeka kad će ih nagaziti gromkom upadicom ego-urlika. Nadam se da će ga netko upoznati s Mislavom Bagom.
Ocjena: izvrstan (5)


NIJE AUTOBIOGRAFIJA,
MAJKE MI!
Hrvatska uživo, HTV1, petak, 16.15
Nastojeći kapitalizirati nogometnu groznicu, Ante Batinović napisao je knjigu o Slavenu Biliću. Kolegijalna ekipa “Hrvatske uživo” brzo mu je priskočila u pomoć s besplatnom reklamom, još ga s vrućim, tek iz tiskare pristiglim primjerkom smjestivši na kauč i postavivši mu par blesavih pitanja. Batinović im je žestoko uzvratio istom razinom izljeva pameti u mozak, remek-djelo opisujući ovim riječima: “To nije biografija, a nije ni autobiografija”. Nekoliko minuta nakon tog aforizma nepomično sam buljila u TV ekran, paralizirana krizom identiteta. Što ti je snaga medija!
Ocjena: ajme majko!

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika