23.06.2008. / 18:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Pravni aspekt

Komisija: Ugovor iz Nice nije prepreka za proširenje

'Nisam našao u tekstu Ugovora iz Nice pravnu zabranu za neko buduće proširenje. Ostalo je stvar političke procjene zemalja članica može li se nastaviti s proširenjem, ali pravno gledajući, Ugovor iz Nice nije zapreka za daljnje proširenje', kazao je glasnogovornik.

Glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger poručio je danas iz Bruxellesa kako ugovor iz Nice s pravnog stajališta ne predstavlja zapreku za proširenje Europske unije, a da je ostalo stvar političke procjene zemalja članica. Laitenberger je tako odgovorio na novinarsko pitanje može li Hrvatska ući u EU u slučaju da Lisabonski ugovor ne stupi na snagu.

"Nisam našao u tekstu Ugovora iz Nice pravnu zabranu za neko buduće proširenje. Ostalo je stvar političke procjene zemalja članica može li se nastaviti s proširenjem, ali pravno gledajući, Ugovor iz Nice nije zapreka za daljnje proširenje", kazao je glasnogovornik.

U međuvremenu, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon bečkog sastanka s austrijskim kolegom Heinzom Fischerom kazao je kako irsko "ne" Lisabonskom ugovoru neće zaustaviti hrvatski put u EU.

"Nadam se, i tako smo u našim razgovorima zaključili, da se time neće zaustaviti hrvatski put u EU", rekao je Mesić, ističući ipak kako ovakav ishod referendumskog glasovanja u Irskoj 'nije dobra poruka za našu regiju, a niti za proces europskog udruživanja'.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika