24.06.2008. / 08:44

Autor: Nina Tomljanović

Kosovo

Hoop Scheffer: KFOR će zadržati svoje snage

"KFOR se tamo nalazi i tamo će ostati, raspolaže potrebnim snagama i u slučaju potrebe rezervama", naglasio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer

"KFOR će zadržati svoje snage jer nema razloga da ih smanji", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer jučer u Prištini te dodao da se to neće dogoditi unatoč transferu nekih ovlasti UN-ove misije kosovskim vlastima koje su 17. veljače proglasile kosovsku neovisnost.

"KFOR se tamo nalazi i tamo će ostati, raspolaže potrebnim snagama i u slučaju potrebe rezervama", naglasio je.

Kaže kako će KFOR svoj mandat poštivati bez obzira na politički aspekt  proglašenja neovisnosti kojem se žestoko protive Srbija i Rusija, koje se protive i raspoređivanju misije Europske unije, Eulexu bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. Ta misija broji 2.000 ljudi.

Kosovski ustav, koji je stupio na snagu 15. lipnja, otvorio je put za transfer glavnih odgovornosti UN-ove misije (UNMIK) koja upravlja Kosovom od lipnja 1999. ,misiji Eulexu.

Jedini organ koji je zadužen za globalnu sigurnost na terenu je NATO koji raspolaže s oko 15.000 vojnika na Kosovu."NATO se ne bavi diplomatski priznavanjem. Važno je da KFOR ostane u okviru svog mandata i nastavi usko surađivati s međunarodnom zajednicom", zaključio je glavni tajnik NATO-a Scheffer.

Vezane vijesti

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Na sjeveru Kosova nakon jutrošnjih incidenata i ozljeđivanja tri osobe situacija se smiruje, izvještava Tanjug. Sve barikade koje vode prema Zvečanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika