24.06.2008. / 09:13

Autor: Dario Bender

Bliski istok

Izrael priprema napad na Iran

Izrael nema dovoljne zračne snage za samostalni napad jer je potencijalna meta predaleko i dobro utvrđena, no taj napad bi mogao usporiti iranski plan gradnje nukelarne bombe.

Ako Iran ne odustane od nukleranog programa može očekivati izraelski napad, rekao je Shaul Mofaz, izraelski potpredsjednik. Nedavno je Izrael u suradnji sa Grčkom izveo simulaciju napada na Iran, izraelske zračne snage letjele su do otoka Kreta, čija udaljenost odgovara onoj iranskih nukelarnih postrojenja. Ovo je već druga vježba u posljednjem mjesecu, a vojni analitičari slažu se da je ovo bila zadnja proba prije napada.

Na izraelske prijetnje odgovorio je predsjednik Iranskog parlamenta, Alija Laridžani, koji je rekao da je Iran spreman na sve pokušaje napada na Iranska nuklearna postrojenjenja. Jedan američki stručnjak rekao je da Izrael nema dovoljne zračne snage za samostalni napad jer je potencijalna meta predaleko i dobro utvrđena, no taj napad bi mogao usporiti iranski plan gradnje nukelarne bombe.

Iako to nikad nije službeno potvrđeno, Izrael je trenutno jedina nuklearna sila na Bliskom Istoku,no predviđa se da bi Iran za deset godina mogao proizvesti bombu ako nastavi sa trenutnim programom.

Izrael za sada i dalje podržava američku diplomaciju koja je obećala sve riješiti mirovnim putem, dok Europska Unija problem pokušava riješiti uvođenjem sankcija Iranu. U Bruxellesu je jučer postignut sporazum među članicama te je odlučeno da se zamrzne novac najveće iranske banke, Bank Meli. U Europskoj Uniji se nadaju da će ovo potaknuti Iran da nastavi sa pregovorima.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika