24.06.2008. / 11:29

Autor: Nina Tomljanović

Federacija BiH pred bankrotom

Na računu proračuna FBiH svega 434 KM

Ovakvo stanje nije želio komentirati ministar financija Vjekoslav Bevanda već je o tome obavijestio članove federalne vlade i premijera Nedžada Brankovića

Nakon što su pod pritiskom javnih prosvjeda isplaćeni brojni iznosi za socijalna davanja za što nije bilo realne osnove u proračunu, federacija BiH ostala je u potpunosti bez novaca u proračunu, piše Dnevni avaz.

Kako navodi list, jučer su na svim računima preko kojih posluje proračun Federacije BiH bile raspoložive tek 434 konvertibilne marke ili 221 euro.

Ovakvo stanje nije želio komentirati ministar financija Vjekoslav Bevanda već je o tome obavijestio članove federalne vlade i premijera Nedžada Brankovića.

Premijer Branković davao je obećanja o socijalnim povlasticama za brojne ugrožene kategorije stanovništva, a posebice razvojačne branitelje, što je ministar Bevanda ranije upozoravao kao nerealnim obećanjima a na temelju takvih obećanja donošeni su zakoni i definirane povećane naknade iako nisu na vrijeme planirana proračunska sredstva.

Dnevni avaz prenosi kako je iz federalnog proračuna prije nekoliko dana izdvojeno 170 tisuća KM (oko 85 tisuća eura) za kupnju čamca koji će se koristiti za potrebe luksuznog vladina odmarališta u Trpnju na Pelješcu. Direktor Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH Haris Ihtijarević kaže kako Trpanj nema dovoljno infrastrukture pa ako se netko razboli ili ozlijedi može se prevesti tim čamcem. Bevanda kaže da je odluku o kupnji čamaca odobrio federalni parlament te dodaje kako on čamac zna, ali da ga još nije vidio.

Skupina razvojačenih pripadnika Armije BiH nastavlja prosvjedovati pred sjedištem njene vlade u Sarajevu u vrijeme kada je Federacija BiH bankrotirala. Od prošlog tjedna, kada je prosvjedovalo više tisuća nezadovoljnih bivših vojnika, oni traže isplatu tromjesečnih naknada za nezaposlenost koje kasne jer za to nema novaca.

Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH je za sutra najavio uslijediti novo masovno okupljanje pred sjedištem federalne vlade a prema najavama se očekuje dolazak više od osam tisuća radnika nezadovoljnih dosadašnjim procesom privatizacije i uništavanjem tvrtki koje su do sada prodane.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika