27.06.2008. / 08:19

Autor: Tonko Vulić

Lasersko uklanjanje znojnica

Revolucionarna operacija protiv neugodnog mirisa

Operativni zahvat izvodi se sondom, metalnom cijevi kroz koju prolazi laserski fiber spojen s aparatom u kojem se stvara laserska energija koja trajno uništava znojnice, na sličan način kao što se radi i kod epilacije

Pretjerano znojenje problem je koji stvara probleme velikom broju ljudi, osobito ljeti. Dezodoransi i kreme koje zaustavljaju znojenje tek su privremeno i polovično rješenje, a injekcije botoxa blokiraju znojenje najdulje pola godine. Odnedavno je, međutim, i u Hrvatskoj dostupno trajno rješenje pretjeranog znojenja u području pazuha: uklajnjanje znojnica laserom.

Taj kirurški zahvat izvodi dr. Duško Maletić u svojoj poliklinici Dr. Maletić u Daruvaru pomoću najsuvremenijeg lasera Fotona XP 2. Novinarska ekipa Zdravog života prisustvovala je jednom od prvih zahvata uklanjanja znojnica koje je dr. Maletić izveo u Daruvaru, o čemu vam donosimo ekskluzivnu reportažu. "Ovaj mali operativni zahvat radi se u lokalnoj tumescentnoj anesteziji, minimalno je invazivan, a trajno uklanja problem aksilarne hiperhidroze", objasnio nam je dr. Maletić prije početku zahvata koji je trajao oko sat vremena. Bit tretmana je uništavanje znojnica laserskom energijom, slično kao kod epilacije. Tretman se izvodi sondom, metalnom cijevi kroz koju prolazi laserski fiber spojen s aparatom u kojem se stvara laserska energija.

Označavanje operacijskog polja

Nakon što pacijentica legne na leđa i postavi ruke iza glave, zahvat počne premazivanjem obaju pazuha otopinom povidon jodida posutom škrobnim praškom. Ubrzo na mijestima znojnica, zbog izlučivanja znoja, škrobni prašak poprimi smeđu boju. Dr. Maletić je ta mijesta obilježio vodootpornim markerom, a zatim je markerom druge boje obilježio cijelu površinu oko 2 cm već zacrtanih polja gdje se nalaze znojnice. Na tri mijesta označio je pozicije na kojima je predvidio incizije za ulaz instrumenata, čime je završen pripreni dio operativnog zahvata. Nakon što je operacijsko polje oprano, dr. Maletić počeo je nanositi lokalni tumescentni anestetik pomoćy igle i šprice na oba pazuha, a zatim je zarezao kožu na označenim mjestima desnog pazuha. Pomoću spatule odvojio je kožni dio od dubljih struktura i počeo s raditi laserskom sondom uz rad lasera pri povlačenju unatrag. Na kraju tretmana nazubljenom sukcijskom sondom napravljena je kiretaža potkožnog sloja uz sukciju te je postavljen dozirano kompresni zavoj. Isti je postupak dr. Maletić ponovio i na lijevom pazuhu. Neposredno nakon zahvata pacijentica je optuštena kući uz napomenu da zavoje može skinuti već sutradan, a flastere ostaviti dok sami ne otpadnu. Savjetovano joj je da pazuha maže kremom Bepanthene dva puta dnevno tjedan dana te da dođe na kontrolu za mjesec dana. "Budući da je zahvat minimalno invazivan, pacijentica se već sljedećeg dana može vratiti svakodnevnim obvezama. Neželjena posljedica je djelomična epilacija pazuha, a komplikacije su vrlo rijetke. Najčešće se radi o pojavi hematoma koji se može ukloniti punkcijom ili o nekrozi kože. Infekcija je iznimno rijetka, a u slučaju jakih ožiljaka u potkožnom dijelu pazuha može se u tkivo aplicirati kortikosteroid. Tretmanom se obično uništi 60-70 posto znojnica, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno. No ako pacijent nije potpuno zadovoljan, zahvat se može ponoviti za nekoliko mjeseci da se uništi ostatak znojnica", objasnio nam je dr. Maletić.

Dnevno izlučujemo oko 7 dcl znoja

Znojenje je normalni fiziološki proces kojim se ljudsko tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu od oko 37 stupnjeva Celzija. Ta temperatura ravnoteža je između proizvodnje tjelesne temperature kao rezultata raznih kemijskih procesa u tijelu, odnosno metabolizma, te gubitka topline. Znojenjem se tijelo oslobađa viška topline koja može nastati zbog fizičke aktivnosti, metabolizma ili previsoke vanjske temperature koja prodire u tijelo. Voda u obliku znoja isparava se na površini kože pa na sebe veže toplinu iz okoline i hladi tijelo. Znoj se u najvećem dijelu sastoji od vode i natrijeva klorida, a normalna količina znoja koja se dnevno izlučuje je oko 7 dcl, dok se u ekstremnim ljetnim uvjetima može izlučiti i nekoliko litara. "Znoj se izlučuje tamo gdje ima žlijezda znojnica, a one se nalaze svugdje po tijelu, no najviše ih je na dalnovima i tabanima. Mirisnih je žlijezda znatno manje, a nalaze se u pazušnim jamama, oko čmara i spolovila te oko bradavica na grudima. One u svom sastavu znoja imaju i neke proteine i ugljikohidrate kojima se hrane bakterije na površini kože, što može prouzročiti neugodan miris. Pojačano znojenje genetski je predodređeno, a najveći problem obično je neugodan miris, a dijelom i vlažna odjeća. Pretjerano znojenje u današnje vrijeme, kad su visoke higijenske navike, njegovanost i uglađenost postali uobičajena civilizacijska norma, zaista može stvarati velike probleme, a ovaj zahvat jednostavno je, bezbolno i brzo rješenje tog problema", kaže dr. Maletić koji laser Fotona XP2 rabi i za lasersku lipolizu kod liposukcija, te za operacije vena bez ekstrakcije oboljele vene.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika