24.06.2008. / 17:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Svjedočenje Galbraitha

Kehoe: Hrvatski vrh je htio mirno rješenje

Na današnjem nastavku suđenja, branitelj Greg Kehoe je osporavao i tvrdnje haškog tužiteljstva koji nastoji dokazati da je Franjo Tuđman odbio posljednji mirovni pokušaj pred početak Oluje kako bi krenuo u vojno rješenje problema okupiranih područja Hrvatske

Na početku protuispitivanja bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, obrana generala Ante Gotovine nastojala je dokazati kako je hrvatsko pristajanje na washingtonske sporazume i promjena hrvatske politike prema BiH bila presudna za rješavanje problema Bosne i Hercegovine, ali i da je hrvatski državni vrh nastojao mirnim putem pronaći rješenje za djelove Hrvatske koji su bili pod okupacijom, prenijela je Hina.

Podsjetimo, jučer je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith ustvrdio kako je 1995. godine naum hrvatske državne politike bilo onemogućavanje povratka srpskog stanovništva izbjeglog u Oluji, a prvenstveno preko zakona i propisa koji su otežavali dobijanje hrvatskog državljanstva i povratak imovine te naređivanjem ili dopuštanjem masovnog paleža i pljačke srpske imovine na prostorima oslobođenima nakon Oluje.

Na današnjem nastavku suđenja, branitelj Greg Kehoe je osporavao i tvrdnje haškog tužiteljstva koji nastoji dokazati da je Franjo Tuđman odbio posljednji mirovni pokušaj pred početak Oluje kako bi krenuo u vojno rješenje problema okupiranih područja Hrvatske. Također, cilj je dokazati kako su hrvatski generali u udruženom zločinačkom pothvatu s državnim vrhom planirali proveli etničko čišćenje tada okupiranih područja Hrvatske progonom stanovništva te ubijanjem, paležom i pljačkom kako bi onemogućili njihov povratak.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika