24.06.2008. / 19:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Jug Izraela

Prekršeno primirje Izraela i Palestine

Palestinsko kršenje primirja s Izraelom narušilo je teško stvorene mirnodopske uvjete na sukobima pogođenim područjima. S druge strane pred premijerom Ehudom Olmertom je vrlo težak tjedan, u kojem do ponedjeljka mora odgovoriti koalicijske partnere od nauma da glasaju za raspuštanje Knesseta

Nakon što je prošlog tjedna uspostavljeno, primirje između Palestine i Izraela prekršeno je palestinskim bombardiranjem južnog Izraela. Radi se o prvom napadu počinjenom nakon uspostave prekida vatre između Izraela i militanata u Gazi, a odgovornost je preuzela palestinska militantna grupacija Islamski Džihad. U objavi su istaknuli kako je napad znak odmazde zbog izraelskog napada u kojem je ubijen jedan njihov pripadnik u utorak ujutro.

Prošlotjedni prekid vatre nije obuhvaćao područje Zapadne obale, a Islamski Džihad je izjavio kako je napad znak podrške njihovim suborcima na tom području. Dok se nazire početak kraja mukotrpno stvorene mirnodopske situacije, u Izraelu je njezina neizvjesnost u nadolazećim danima ogledni primjer političke situacije tamošnjih vlasti. Naime, Laburistička stranka i ultraortodoksna frakcija Shas, koje su bili dosadašnji koalicijski partneri premijera Ehuda Olmerta, najavili su kako će glasovati za prijedlog oporbe o raspuštanju Knesseta.

Na tu je najavu Olmert zaprijetio razrješenjem dužnosti svih ministara koji stanu uz prijedlog. U slučaju ovog scenarija, laburisti bi mogli istupiti iz koalicije, i vrlo izvjesno priskrbiti Olmertu i njegovoj vladi da 'padnu' na glasovanju o povjerenju, prenijele su agencije.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika