25.06.2008. / 11:04

Autor: Petra Horvat

Kalifornija

Električna oluja izazvala 800 požara

Električne oluje su prilično rijetke, obićno dolaze u srpnju i kolovozu, te se uglavnom formiraju na jugoistoku Kalifornije

Američki mediji danas su izvijestili kako je proteklog vikenda Kaliforniju pogodila rijetka električna oluja, za vrijeme koje je 8 000 gromova izazvalo više od 800 šumskih požara. Oluja je protekla gotovo bez kiše, a osim 'suhe grmljavine' i velike količine grmljavinskog pražnjenja na ogromnom teritoriju, neobićna je i stoga što je došla vrlo rano u sezoni, i to s Tihog oceana.

Znanstvenik Nacionalne meteorološke službe u Sacramentu John Juskie izjavio je kako se radi o klimatološki rijetkoj pojavi koju je atipično vidjeti u ovom dijelu ljeta. Juskie je dodao kako je i 8 000 gromova visoko na ljestvici rijetko viđenih pojava.

Za borbe s požarima angažirano je na tisuće vatrogasaca, te nekoliko desetaka protupožarnih helikoptera i zrakoplova. "Požarom je zahvaćeno nekoliko desetaka tisuća hektara šuma, a na stotine stanovnika prisiljeno je na evakuaciju", rekao je glasnogovornik kalifornijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara Daniel Berlant.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika