26.06.2008. / 08:48

Autor: Petra Horvat

Srbija

Slavica Đukić-Dejanović predsjednica srpskog parlamenta

Novoizabrana predsjednica na konstitutivnoj je sjednici osvojila glasove 128 zastupnika, a podržali su je zastupnici "Liste za europsku Srbiju", Socijalističke partije Srbije, te predstavnici penzionera i manjina

U nastavku konstitutivne sjednice, jučer je liječnica Slavica Đukić-Dejanović iz Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsjednik bio Slobodan Milošević, izabrana za mjesto predsjednice srpskog parlamenta. Slavica Đukić-Dejanović izabrana je sa 128 glasova od ukupno 225 prisutnih zastupnika, te sada koalira sa "Listom za europsku Srbiju -Boris Tadić".

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je kako će novoizabrana predsjednica zastupati politički interes koalicije okupljene oko socijalista, odnosno da će štititi državne i nacionalne interese. Dačić je naveo kako su ciljevi novoizabrane predsjednice borba za očuvanje Kosova i Metohije, razvoj ekonomije, socijalna pravda i europske integracije.

Predsjednicu su podržali zastupnici "Liste za europsku Srbiju" koju čine Demokratska stranka, G-17 Plus i Liga socijaldemokrata Vojvodine, te zastupnici Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene srbije i predstavnici manjina. Protiv predsjednice glasali su zastupnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Liberalno demokratske partije. Zastupnici Liberalno demokratske partije Srbije (LDP) upozorili su kako podrška Slavici Đukić-Dejanović daje legitimitet politici koja je uništila Srbiju, no izjavili su i kako žele da se skupština Srbije što brže konstituira i ratificira Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Europskom unijom, te kako stoga neće opstruirati rad parlamenta.

U raspravi u kojoj je kritizirana nova koalicija za formiranje srpske vlade u najvećem broju sudjelovali su zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS), te tzv. narodnjačke koalicije koju čine Nova Srbija (NS) i Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS). Radikali su najveći broj kritika uputili na račun Demokratske Stranke (DS) i njenog predsjednika Borisa Tadića, dok su se Koštuničini DSS-ovci bavili propalim pregovorima o vladi, koje su oni i radikali imali sa SPS-om, nego predloženim kandidatom za predsjednika parlamenta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika