26.06.2008. / 09:39

Autor: Petra Horvat

dionice HT-a

Sindikalci najavili tužbu protiv države

Sindikalci smatraju kako je odluka vlade o ograničavanju paketa dionica HT-a, čime su osobe sa velikim uplatama zakinute za ogromnu zaradu, dovoljna osnova za pokretanje tužbe protiv države

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić izjavio je kako, zbog nezadovoljstva odlukom Damira Polančeca o limitiranju paketa dionica HT-a, razmišljaju o tužbi protiv Vlade. Sindikalci upozoravaju kako su bivši i sadašnji zaposlenici bili pozvani da kupe neograničen broj dionica, te kako odluka o ograničavanju na najviše tisuću dionica po osobi nije smjela biti donešena na kraju procesa privatizacije. "305 onih koji su dali uplate za više od tisuću dionica imaju temelj za tužbu zbog rezanja paketa", rekao je Pupić i podsjetio kako u uvjetima prodaje sedam posto dionica HT-a nije bilo gornje granice. "U uvjetima prodaje točno se definirao samo najmanji broj od 135 dionica, čija se kupnja jamčila svakom sudioniku procesa", rekao je.

Pupić smatra i kako se sada uplate većih iznosa za dionice tretiraju kao kriminalno djelo. Prije početka prodaje sedam posto dionica radnicima, računalo se na veći interes za kupnju dionica ispod tržišne cijene, tvrdi Pupić, te dodaje kako su ponude podbacile. "Upisano je tek 64,61 posto ponuđenih dionica, a takav rasplet ni Vlada ni agenti Raiffeisen banke nisu očekivali, pa nije postavljena prepreka za sudionike s milijunskim uplatama", rekao je Pupić i otkrio kako je takve uplate ponudilo pet sudionika. Radilo se o dvije uplate iznad milijun kuna, dvije iznad dva milijuna kuna, te jednoj od 4,3 milijuna kuna, tvrdi Pupić. Dionice su se prodavale po 186 kuna, što je sto kuna manje od tržišne cijene, pa bi, bez rezanja paketa, osoba sa najvećom uplatom ostvarila pravo na kupnju više od 20 tisuća dionica i ostvarila enormnu zaradu. "Vlada nije bila spremna prihvatiti mogućnost takvog profitiranja u poslu koji vodi država", izjavio je Pupić.

Od 5 732,196 ponuđenih dionica, radnici su kupili oko 3,5 tisuća, odnosno u njihovim je rukama 4,21 posto kapitala HT-a. 2,8 posto ostaje u vlasništvu države, čiji je udjel u HT-u ostao na razini od 5,29 posto. Od jednog će se dijela dodijeliti bonus dionice građanima koji su nakon ponude zadržali dionice u vlasništvu. Vlada ne namjerava održati novi krug prodaje radnicima, unatoč što sindikat to zahtjeva. Sindikalci se pozivaju na zakon koji omogućuje radnicima kupnju sedam posto dionica. Vlada tvrdi kako je mogućnost radnicima pružena, no kako je nisu iskoristili. Za dionice koje se vraćaju državi bit će isplaćena dividenda.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika