26.06.2008. / 11:27

Autor: Dario Bender

EU-Rusija

Summit Ruisije i EU-a: Energenti prioritetna tema

Glavna tema razgovora čelnika Europske Unije i Medvedeva biti će opskrba energijom. Najkompleksiniji aspekt pregovora proizlazi iz činjenice što neke članice Europske Unije nisu zadovoljne time da Rusija opskrbljava Europu sa trećinom nafte i plina

Danas će početi summit između Europske Unije i Rusije; prvi otkako je Dmitrij Medvedev postao ruski predsjednik.
Glavna tema razgovora čelnika Europske Unije i Medvedeva biti će opskrba energijom. Naime, neke članice Europske Unije nisu zadovoljne činjenicom da Rusija opskrbljuje Europu sa trećinom nafte i plina.

Iz Kremlja pak dolaze izjave kako se Europa ne treba brinuti, iako je prošle godine Rusija na kratko vrijeme prekinula dovod nafte Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Finskoj, zbog nesuglasica sa susjednom Bjelorusijom.
Na summitu će se razgovarati i o novim pregovorima između Rusije i EU o strateškom partnerstvu. Pregovori, koji bi trebali početi 4. srpnja u Brixellesu, trajati će 12 mjeseci.

Zadnji strateški ugovor potpisan je 1997. a istekao je prošle godine. Predsjednik Medvedev izjavio je da je ovo najkompleksniji problem s kojim se suočavaju, te da se mora inzistirati na rješavanju razlika.

Premijer Putin vjerovatno neće sudjelovati na pregovorima. Summit će se održati u sibirskom gradu Khanty-Mansiysk, koji je simbol ruskog napretka u posljednim godinama. Taj grad u kojem živi manje od 1 posto stanovništva Rusije, puni 1/5 ruskog proračuna. To je jedna od naftom najbogatijih regija u svijetu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika