26.06.2008. / 12:53

Autor: Petra Horvat

Den Haag

Sukob oko ključne teze Galbraithova svjedočenja

Tužiteljstvo je daljnjim ispitivanjem svjedoka pokušalo pobiti Galbraithovu tvrdnju i dokazati kako je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat s ciljem etnički čiste Hrvatske

Danas se tijekom završnice svjedočenja bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha haško tužiteljstvo sukobilo sa obranom generala Gotovine. Povod sukobu bio je pokušaj tužiteljstva da dodatnim ispitivanjem ospori ključnu Galbraithovu tezu da cilj Oluje nije bio etničko čišćenje.

Tužiteljstvo je željelo pobiti Galbraithovu tvrdnju i dokazati kako je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat inicirao Oluju s ciljem progona srpskog stanovništva. Predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie presudio je u korist Gotovinine obrane. "Smatram to pitanje zaključenim", presudio je Orie. Tieger je pokušao svjedoku postaviti pitanje o ciljevima Oluje, što je izazvalo prosvjed Gotovininog branitelja Grega Kehoea. Na kraju Galbraithova svjedočenja, Orie je ocijenio kako u prvim fazama Oluje nije bilo velikih povreda humanitarnog prava, te da granatiranje Knina nije bilo protivno međunarodnom pravu.

Galbraith je objasnio kako su početkom Oluje, tijekom obilaska privatnih centara, on i drugi predstavnici američkog veleposlanstva ustanovili kako su u centrima ljudi mogli govoriti što misle i kritizirati hrvatsku vlast, te kako se s njima dobro postupalo. "To je potpuno različito od onog što smo vidjeli u Manjači ili logorima HVO-a u godinama prije toga", rekao je Galbraith. Po pitanju granatiranja Knina Galbraith je rekao kako je "Knin bio kratko granatiran, nije bilo velikih razaranja i napad je izveden u okviru zauzimanja grada i bio je potpuno različit od razaranja Vukovara, Sarajeva ili Dubrovnika", te dodao kako to nije samo njegov stav, već i stav američkih vojnih promatrača. "Nije svako granatiranje povreda međunarodnog prava", rekao je Galbraith.

Pripadnici UN-a su tijekom suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču tvrdili kako su Knin i druga mjesta neselektivno granatirani u Oluji, čime su odgovorni za progon stanovništva. U dodatnom ispitivanju svjedoka Tieger je čitao isječke iz transkripta Ureda tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, prema kojima se državni vrh sastao nakon Oluje kako bi dogovorio oduzimanje imovine srpskom stanovništvu i onemogućavanje povratka u Hrvatsku Srbima bez dokumenata. Galbraith je izjavio kako je to potpuno u skladu sa onim što je zapažao, te kako ustraje u tvrdnji da je hrvatski vrh onemogućavao povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku. "Takva se politika slomila tek pod pritiskom međunarodne zajednice", dodao je.

U nastavku suđenja, svjedok tužiteljstva će svjedočiti uz punu zaštitu identiteta, a njegovo će se svjedočenje odvijati na zatvorenoj sjednici.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika