26.06.2008. / 15:49

Autor: Lovro Vukojević

Haag

Martić: Meni sudi inkvizicija

U svom kratkom obraćanju sudu Martić je izjavio da je bio žrtva 'tendencioznog suđenja koje nisu vodili suci nego inkvizicija' i kako izgleda da je sudsko vijeće inspiraciju našlo u riječima iz Danteove Božanske komedije-'ostavite svaku nadu vi koji ulazite'

Danas je u Haagu održana žalbena rasprava Milanu Martiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine. U svom kratkom obraćanju sudu Martić je izjavio da je bio žrtva "tendencioznog suđenja koje nisu vodili suci nego inkvizicija" i kako izgleda da je sudsko vijeće inspiraciju našlo u riječima iz Danteove Božanske komedije-"ostavite svaku nadu vi koji ulazite".

Dodao je da se nadao kako će sud shvatiti pravu istinu koja, prema Martću glasi "Srbi nisu agresori nego su se samo branili", a preko njega se sudilo njegovom protjeranom narodu. Osvrnuo se na suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. "Strašno je čuti poslije svega da se i tužiteljstvo i obrana slažu da je Oluja bila legitimna akcija. To je bila klasična agresija, a sve su hrvatske akcije imale obilježje genocida", kazao je Martić..

Njegov govor je prekinuo sudac rekavši mu da je isteklo njegovih 10 minuta. Podsjetimo, Martić je nepravomoćno osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske i BIH u periodu između 1991. i 1995. godine. Optužnica ga tereti da je kao dio udruženog zločinačkog pokreta pod vodstvom Slobodana Miloševića sudjelovao u etničkom čišćenju nesrpske populacije s raznih dijelova teritorija.

Također je optužen za granatiranje Zagreba 1995. godine, te za razne druge zločine. Nakon žalbene rasprave, žalbeno vijeće povući će se na vijećanje kako bi donijelo pravomoćnu presudu.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika