26.06.2008. / 17:24

Autor: Tanja Molvarec

Washington

Vrhovni sud proglasio zabranu nošenja oružja neustavnom

Službenici okruga Columbia svađali su se oko nametanja zabrane u cilju sprečavanja kriminala no neki građani Washingtona odlučili su se suprostaviti zakonu starom 32 godine. Prema drugom amandmanu ustava svaka osoba ima pravo na držanje i nošenje oružja

Vrhovni Sud u Washingtonu odlučio je da je odluka vlade o zabrani nošenja ručnih pištolja neustavna, prenosi BBC. Spor je nastao oko toga da li se zabranom držanja oružja krši drugi amandman prema kojem svaka osoba ima pravo na "držanje i nošenje oružja".

Službenici okruga Columbia svađali su se oko nametanja zabrane u cilju sprečavanja kriminala no neki građani Washingtona odlučili su se suprostaviti zakonu starom 32 godine. Noseći transparente sa natpisima "Samoobrana-Temeljno ljudsko pravo" tvrdili su da su žrtve zločina te da im trebaju pištolji za zaštitu.

U ožujku dvije su svjedokinje izašle pred sud sa svojim pričama. Shelly Parker je tvrdila da su joj u vlastitoj četvrti prijetili preprodavači droge. "Da netko i provali u moj dom ne bi imala nikakvu obranu. Mogla bi jedino bacati toaletni papir na njih", rekla je Shelly Parker. Nakon što je policiji rekla da je nabavila alarm, rešetke na prozorima i psa pitala ih je što još treba učiniti na što su joj policajci odgovorili da nabavi pištolj.

Elilta "Lily" Habtu je rekla da podupire ručne pištolje ali i veći nadzor nad oružjem jer se tragedije događaju kada pištolj dospije u krive ruke. Kao dokaz tome iznijela je svoje iskustvo kada je student Seung-Hui Cho izveo pokolj na sveučilištu u Virginiji. Elilta je preživjela ranjavanje pištoljem u glavu i ruku.

"Ne smijemo dopustiti da se ta tragedija ponovi. Zato se zalažem za oštriju kontrolu oružja", rekla je Elilta.

U ožujku prošle godine žalbeni sud odbacio je zabranu koja sprečava privatne građane da posjeduju oružje. Odvjetnici su tražili od visokog suda da intervenira upozoravajući da je nasilje prouzročeno upravo činjenicom da građanin može posjedovati oružje. Samo je prošle godine zabilježeno 143 slučaja ubojstva pištoljem u Washingtonu za razliku od 1976., kada je donešen zakon o zabrani nošenja oružja, a zabilježeno je 135 slučajeva.

Zanimljivo je da washingtonski zakon vrijedi samo za ručne pištolje. Grad dopušta držanje pušaka ali pod uvjetom da se drže kod kuće, da nisu napunjene i da se drže pod lokotom.

Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika