26.06.2008. / 20:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Trgovina ljudima

Dumanić: Vizni režim treba liberalizirati

Prema podacima Svjetske organizacije rada (ILO) danas je u svijetu 2,45 milijuna žrtava trgovine ljudima, a godišnje se tom djelatnošću ostvaruje 33 milijarde dolara zarade

Hrvatska je po viznom režimu prema strancima dosegnula europsku razinu, no u trgovini ljudima to je rješavanje posljedica dok još nema uspješne metode prevencije ovog vrlo dobro organiziranog posla, izjavila je danas Šura Dumanić iz Ženske akcije Rijeka na okruglom stolu "Vizni režim u Hrvatskoj i suzbijanje trgovanja ljudima".

Dumanović smatra da se sadašnji vizni režim zato treba liberalizirati. Dodala je da treba ostvariti veću međudržavnu suradnju i pronaći model koji je se više bavi potencijalnim žrtvama. Lovorka Marinović iz Međunarodne organizacije za migracije kaže da je Hrvatska postigla puno po pitanju suzbijanja trgovine ljudima.

Marinović naglašava da je potrebno nastaviti identifikaciju žrtava trgovine, posebice žena osumnjičenih da su se bavile međunarodnom prostitucijom.

Također smatra da treba pratiti kretanje iregularnih imigranata koji preko granice nezakonito šalju djecu bez pratnje. Prema podacima Svjetske organizacije rada (ILO) danas je u svijetu 2,45 milijuna žrtava trgovine ljudima, a godišnje se tom djelatnošću ostvaruje 33 milijarde dolara zarade. Prema tim podacima, to je treća najprofitabilnija nelegalna djelatnost ispred koje su trgovina oružjem i drogama.


Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika