27.06.2008. / 09:58

Autor: Tanja Molvarec

Unatoč protivljenju crkve

Rumunjska vlada dopustila pobačaj silovanoj 11-godišnjakinji

Pravoslavna crkva zaprijetila je tužbom ako se djevojčici dopusti abortus, jer je mlađa od 14 godina, što je donja granica za izvođenje toga zahvata

Djevojčici iz Rumunjske (11) koja je zatrudnjela nakon što ju je silovao ujak dopušteno je obaviti pobačaj. U toj je zemlji dozvoljeno napraviti pobačaj do 14. tjedna trudnoće a djevojčica je u 21 tjednu.

Osim toga, pravoslavna crkva zaprijetila je tužbom ako se djevojčici dopusti abortus, jer je mlađa od 14 godina, što je donja granica za izvođenje toga zahvata. Roditelji trudne 11-godišnjakinje su najavljivali da će ići u Veliku Britaniju napraviti pobačaj. U toj je zemlji dopušten pobačaj do čak 24-og tjedna trudnoće što je najviše granica od svih europskih zemalja.

"Govorimo o pravu toga djeteta koje je bilo žrtva silovanja i incesta", rekla je Theodora Bertzi, dužnosnica Ministarstva rada i članica vladinog povjerenstva koje je donijelo odluku. Neželjena trudnoća djevojčice otkrivena je ovoga mjeseca kada su je roditelji odveli liječniku jer im se činila bolesnom. Liječnicima je tada priznala da ju je silovao 19-godišnji ujak kojemu se otada gubi svaki trag.

Ipak, otac djevojčice insistira da njegova kćer ode u Britaniju. "Za sve što odluče ovdje u Rumunjskoj, trebat će dugo dok se to provede," objašnjavao je svoju odluku otac prije nego su vlasti objavile odluku. "Sve i da se dogovore da promijene zakon, to će potrajati, a to je riskantno za moje dijete", dodao je otac.

Jedan bogati Rumunj koji živi u Londonu razgovarao je sa obitelji djeojčice i obećao da će se on pobrinuti za sve troškove, piše Daily Mail. "Prihvatit ćemo ovu ponudu. Već smo rezervirali termin na klinici," kaže Florin, otac djevojčice koju je dvaput silovao njen 19-ogodišnji ujak u malom selu Piatra Soimului u istočnoj Rumunjskoj.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika