27.06.2008. / 10:53

Autor: Tanja Molvarec

Analiza uzorka sonde Phoenix

Na Marsu je moguć život i uzgoj povrća

"U tlu nema ničeg što bi sprječavalo život, naprotiv čini se da mu ono jako pogoduje jer nema nikakvih otrovnih tvari", rekao je na tiskovnoj konferenciji Samuel Kounaves, voditelj kemijskog laboratorija TEGA

Na Marsu bi se moglo živjeti, zaključak je analize prvog uzorka kojeg je prikupila američka svemirska sonda Phoenix. No znanstvenici nisu htjeli otrkriti ima li na tom planetu bilo kakvog oblika života, makar i primitivnog. Razlog tome je i činjenica da Phoenix ni nema uređaj za otkrivanje mikroorganizama.

"U tlu nema ničeg što bi sprječavalo život, naprotiv čini se da mu ono jako pogoduje jer nema nikakvih otrovnih tvari", rekao je na tiskovnoj konferenciji Samuel Kounaves, voditelj kemijskog laboratorija TEGA. Kounaves je tlo na Marsu usporedio s onim iz običnog vrta u kojem se bez problema mogu uzgajati šparoge i to je ono što je čudesno.

Kiselost tla doseže osam do devet pH što je iznenadilo znanstvenike. Prvi rezultati "analize su još jedan znak da je voda u tekućem stanju postojala na tlu Marsa u jednom razdoblju njegove povijesti", ističe Samuel Kounaves.

Nedavno otkrivenu informaciju da je na Marsu pronađen led znanstvenici su demantirali. Sitni uzorak je naime uzet s površine planeta pomoću lopatice na vrhu robotizirane ruke Phoenixa a samim time nije mogao biti pronađen led koji je nekoliko centimetara ispod površine.

Laboratorij TEGA je na višim temperaturama otkrila i manju količinu vodene pare. Iako je temperatura na Marsu trenutačno preniska da bi voda mogla postojati u tekućem obliku, znanstvenici sumnjaju da su polarna područja tog planeta u davnoj prošlosti bila toplija.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika