27.06.2008. / 11:32

Autor: Hrvoje Šimičević

Sjeverna Koreja

Bush obećao ukidanje sankcija, protivnici ideje pozivaju na oprez

Nakon što je jučer Sjeverna Koreja predala dokumente SAD-u, predsjednik Bush je obećao da će u slijedećih 45 dana ova azijska država biti maknuta s liste zemalja koje financiraju terorizam. Odluka je naišla na oštre kritike, a oponenti ovoj ideji ističu kako bi dokumenti mogli biti i lažni

Pred brojnim međunarodnim televizijskim ekipama te novinarima iz cijelog svijeta, Sjeverna Koreja srušila je rashladni toranj nuklearnog reaktora Yongbyon, simbolički iskazujući namjeru da u potpunosti stopiranju svoj nuklearni program. Rušenje najeksponiranijeg tornja u posljednjih mjesec dana na svijetu, uslijedilo je dan nakon što je Sjeverna Koreja predala tajne dokumente o svom nuklearnom programu SAD-u. U zamjenu, predsjednik George Bush obećao je kako će ukinuti neke sankcije nametnute azijskoj državi, kao i da ih zemlje uključene u pregovore maknuti s liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Ova je odluka naišla na oštre kritike, a oponenti ideji da se Sjevernoj Koreji na ovakav način uvelike popušta, ističu kako se radi o "posljednjem kolapsu" Busheve administracije po pitanju vanjske politike. "Sjeverna Koreja je dobila veliki dar, onaj političkog legitimiteta, u zamjenu za dokumente čiju vjerodostojnost još ne možemo ni potvrditi", kazao je John Bolton, bivši američki diplomat pri UN-u, u izjavi za BBC. Rušenje tornja u nuklearnom reaktoru trebao bi biti simbolični začetak konkretne politike odustajanja od razvijanja nulearnog programa u Sjevernoj Koreji.

Pregovori Pyongyanga i Washingtona započeli su prije 16. mjeseci, da bi konsenzusom dvije strane došle do zaključka kako će Sjeverna Koreja dobiti financijsku i diplomatsku pomoć a u zamjenu za ukidanje svojih 'nuklearnih ambicija'. Od početka su se u rješenju ovog delikatnog pitanja diplomatski uključivale i druge zemlje, a Rusija je prije nekoliko dana predložila obnavljanje multilateralnih konzultacija koje bi uključivale predstavnike Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana, SAD-a kao i Rusije.

Sami dokumenti, kao i kopije koji su odaslani u središnjice spomenutih zemalja, stari su oko šest mjeseci i za sada nije sigurno hoće li zadovoljiti zahtjeve zemalja s kojim su u pregovorima. Iako javnosti nije otkriven sadržaj dokumenata, pretpostavlja se kako je riječ prvenstveno o aktivnostima koje uključuju proizvodnju plutonija. Analitičari s druge strane vjeruju kako sporni dokumenti neće uključivati druge ključne dijelove programa, poput programa obogaćenja uranija, za što je Sjeverna Koreja prije nekoliko mjeseci osumnjičena. Kao i u slučaju navodnog pomaganja Siriji da izgradi svoj nuklearni reaktor, što su iz Pyongyanga demantirali.

Američki predsjednik George Bush pozdravio je sjevernokorejsko 'iskazivanje dobre volje', ističući kako će iz liste zemalja koje financiraju terorizam biti maknuti u roku od 45 dana, u slučaju da se sadržaj dokumenata pojaže istinitim.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika