27.06.2008. / 13:20

Autor: Igor Koruga

Glazbeni osvrt

Barok: jučer, danas, sutra...

U Crkvi Svetog Franje u Rovinj 23. lipnja održan je četvrti festival barokne glazbe pod novim nazivom Ba-Ro-Mus

Zavidnim organizacijskim vještinama gospodina Domagoja Terzića, Rovinj je četvrtu godinu za redom mjesto kvalitetne barokne glazbene smotre. Prvi put pod imenom Ba-Ro-Mus, ovogodišnji festival ne nastoji kopirati prolazne trendove, obilježene pridjevima poput “povijesno obaviješten”, već jasnim podnaslovom “Barok: jučer - danas – sutra” ukazati na raznovrstan programski sadržaj, shvaćen i interpretiran na drugačiji, slobodniji i suvremeniji način.

Na samom otvaranju predstavio se Consort poznatog hrvatskog gitarista Renato Rožića, u obliku kvinteta s neobičnim continuom (teorba i kontrabas). Zahtjevan i (pre)opširan program bio je sastavljen od već poznatih obrada čembalo i klavirskih koncerata J.S.Bacha i W.A.Mozarta (BWV 1056 i KV414), izvatka iz fantastične Rožićeve interpretacije Bachovih čelo suita (BWV 1011), te cjelovitog Mozartovog D-dur kvarteta za flautu (KV285).

Ne suprostavljajući se vlastitoj prirodi i stilu, Renato Rožić je smjelim i kvalitetnim improvizacijskim intervencijama dokazao moderan pristup, kao i poštovanje prema “specijalnoj ligi glazbenih proroka” (Bach / Mozart). Usprkos vidljivoj komunikaciji s glazbenicima, nije se gubio čest dojam zahtjevnosti “hvatanja” Rožićevih razvedenih glazbenih misli koje su nerijetko preticale predvidljivi broj taktova pojedinih fraza. Navedene su svari u jazzu možda uobičajene (posebno kod “usviranih”
sastava), no klasično obrazovanim glazbenicima stvarale su nepredvidljive zone koje su ih, nadam se, dodatno motivirale.

Raspodjela dionica među pratećim glabenicima bila je korektna i zanimljiva, no moglo se mjenjanjem instrumenata prilikom izvođenja lijepih, dominantnih dijelova (KV414, motiv viola) i povećati atraktivnost dobro odabranog programa.

Uz dužno priznanje sve boljem i maštovitijem Rožićevom solu, svojevrsnoj parafrazi Bachove čelo suite u c-molu, ne mogu se oteti dojmu da je upravo taj dio najviše zbunio publiku, koja možda navedeni (uklopljeni) čin nije niti shvatila?! Konačno, vruću lipanjsku večer unutar debelih kamenih zidova Crkve Sv. Franje olakšao je i osvježio Renato Rožić Consort originalnim i srdačnim koncertom, vođenim dvojezično (njemačko-hrvatski) usrdnošću frontmena sastava koji živi i djeluje u Kölnu.

Sve uža specijalizacija izvođača, muzikologa, skladatelja, menadžera i promotora današnjice, vjerojatno Rožiću (koji je gotovo sve to...) i ne jamče svijetle dane, no to nikako ne bi trebalo shvatiti kao poticaj na predaju i/ili povlačenje. Upravo obratno!

Stoga, puna podrška Renato Rožić Consortu i svim izvođačima Ba-Ro-Musa, na čelu s umjetničkim voditeljem g. Terzićem u osobitoj prezentaciji barokne i ine glazbe. Predstavljanje domaćih djela (Rovinjski nokturno, 01.07.), kao i posebna narudžba/praizvedba (Cissa – zvuci istarske Atlantide, 05.07.), vrijedni su elementi festivala i dokazi kulturnog prerogativa jednog od najljepših gradova istarskog poluotoka.

Vezane vijesti

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Slijedi osam godina borbe za preživljavanje

Na predizbornom skupu Kukuriku koalicije večeras u Rovinju u Kazalištu "Antonio Gandusio" predstavljeni su kandidati s liste u VIII. izbornoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika