29.06.2008. / 11:00

Autor: Petra Horvat

Hrvatska i EU

Vladimir Drobnjak: Obveze ćemo ispuniti do lipnja

Drobnjak je izjavio kako će pregovori s Hrvatskom biti prioritet Francuskom predsjedanju EU-om, te kako ćemo do lipnja ispuniti sve uvjete za otvaranje preostalih poglavlja, a 2009. je realan rok do kada ćemo ući u EU

Prema tvrdnji glavnog hrvatskog pregovarača Vladimira Drobnjaka, Hrvatska ne treba brinuti o stupanju na snagu Lisabonskog ugovora, već treba što kvalitetnije zaključiti pregovore. Hrvatska bi početkom druge polovice lipnja trebala ispuniti sva mjerila potrebna za otvaranje pregovora u poglavljima koja još nisu otvorena.

Drobnjak je istaknuo i kako su pregovori za slovenskog predsjedanja dobili na dinamici, te kako će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Hrvatske EU, koja se održava 17. lipnja u Luxemburgu, otvoriti poglavlja o slobodi kretanja radnika te o socijalnoj politici zapošljavanja, a do kraja slovenskog predsjedanja, trebali bi završiti sa 20 otvorenih poglavlja. "Za dodatnih pet poglavlja, osim spomenutih 20, predali smo EU svoja pregovaračka stajališta i ispunili sve uvjete, no ne zna se koliko će trebati EU da usvoji Zajedničko stajalište", rekao je  Drobnjak i naglasio kako se nakon uspješnog rješavanja pitanja ZERP-a pregovori vode u pozitivnom i poticajnom ozračju.

Pozitivna očekivanja otvara i činjenica da Francuska, koja u srpnju preuzima predsjedanje EU, pridaje posebnu pozornost pregovorima s Hrvatskom, što je potvrdio i francuski državni tajnik za europske poslove Jean-Pierre Jouyet. Drobnjak je istaknuo i kako EU pregovorima želi postići da država u EU uđe potpuno spremna. "Da bi država bila spremna, potrebno je imati jak reformski i administrativni potencijal u svim područjima", rekao je Drobnjak, te dodao kako su uz reforme pravosuđa, brodogradnje, borbe protiv korupcije, važni zahvati na području sigurnosti hrane, zašti te okoliša itd.

Na području javne nabave, Hrvatska mora osigurati jedinstvenu politiku javnih nabava i Europskoj komisiji predstaviti strategiju koja će obuhvatiti sve potrebne reforme. Na području tržišnog natjecanja potrebno je izraditi nacionalni program restrukturiranja proizvodnje čelika, izraditi planove restrukturiranja brodogradnje, te uskladiti Zakon o slobodnim zonama s EU. Područje pravosuđa zahtjeva predstavljanje Akcijskog plana za reformu pravosuđa s naglaskom na nezavisnošću i profesionalizmu pravosuđa.

Vladimir Drobnjak za kraj je naglasio kako Hrvatska mora još puno toga odraditi, no kako možemo biti optimistični, te kako je 2009. realan rok za ulazak u EU.


Vezane vijesti

Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Glavni pregovarač Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom (EU) Vladimir Drobnjak, govoreći u srijedu u Ružičkinoj kući u Vukovaru na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika