29.06.2008. / 16:29

Autor: Petra Horvat

zanimanje 'osobni asistent'

Osobe s najtežim invaliditetom dobile asistente

Ove su godine osobnog asistenta dobile sve osobe s najtežim invaliditetom koje su ga putem natječaja zatražile, što je omogućeno odvajanjem 15 milijuna kuna iz proračuna. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je kako će od kraja godine osobni asistent biti zakonska obveza za koju će biti osigurana financijska sredstva

"Sve udruge koje su ove godine tražile osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom, i dobile su ga", izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Na natječaj se javilo 64 udruga, preko kojih je asistenta dobilo 338 osoba s najtežim invaliditetom. Ministrica je istaknula kako se projekt provodi treću godinu za redom, kako je u posljednje dvije godine osobnog asistenta dobilo ukupno 254 osoba, te kako se projekt 2006. proveo sa tri milijuna kuna osiguranih iz lutrije, dok je ove godine iz proračuna osigurano više od 15 milijuna kuna.

"Ovaj velik projekt tek je u pilot-fazi, a zakon o osobnom asistentu donijet ćemo do kraja ove godine", najavila je Jadranka Kosor, te pojasnila kako će osobni asistent za osobe s najtežim invaliditetom biti zakonska obveza za čije će se provođenje osiguravati financijska sredstva. Prema riječima ministrice Hrvatska se uvođenjem osobnog asistenta, koji osigurava neovisnost invalidnoj osobi, svrstava među najnaprednije europske zemlje.

"Osobni asistent je zaposlenik osobe s invaliditetom koja će preko asistenta upravljati svojim životom i upućivati ga u ono što želi od svakodnevnog života", naglasila je Jadranka Kosor, te objasnila kako će asistent s invalidnom osobom učiti, ići frizeru, ići na fakultet i koncert, te sudjelovati u svim aktivnostima svakodnevnog života invalida. Ministrica je naglasila kako je stav aktualne Vlade da se osobe s invaliditetom ne smiju definirati kao osobe s posebnim potrebama, jer one, prema riječima ministrice, ne trebaju ništa posebno, nego isto što i drugi, samo im to treba omogućiti.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak zahvalila je ministrici u ime korisnika osobnog asistenta, ističući kako im asistent znači veću mobilnost te bogatiji društveni život.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika