29.06.2008. / 16:47

Autor: Petra Horvat

Zimbabve

Robert Mugabe proglašen predsjednikom

Predsjedničke izbore, na kojima je Robert Mugabe odabran u drugom krugu kao jedini kandidat, zabilježilo je nasilje i zastrašivanje političkih protivnika

Na kontroverznim predsjedničkim izborima u Zimbabveu, koje su afrički promatrači prozvali kao nepoštene i narušene nasiljem, pobjednikom je proglašen dosadašnji predsjednik Robert Mugabe. Izborno povjerenstvo Zimbabvea reklo je kako je Mugabe pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u petak, na kojima je Mugabe bio jedini kandidat.

Predsjednik danas polaže prisegu na ceremoniji koja će se održati u zgradi vlade. Robert Mugabe, koji je na vlasti otkako je Zimbabve postigao neovisnost od Britanije, ranije je izjavio kako je ostvario "uvjerljivu pobjedu", no točni rezultati glasanja još nisu objavljeni.

Zimbabveanska oporba, te kenijski premijer i skupine za promicanje ljudskih prava pozvale su na slanje mirovnih snaga Afričke unije za mir i sigurnost u Zimbabve, što je povjerenik Unije Ramatne Lamamra za sada odbio učiniti, uz objašnjenje kako je "slanje mirovnjaka rezultat pregovora, rezultat mirovnog plana koji se mora provesti".

Vezane vijesti

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Zimbabve je ostao bez približno 200 nosoroga - četvrtine ukupnog broja - zbog sve raširenijeg krivolova u zadnje tri godine, kako se pogoršala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika