29.06.2008. / 18:43

Autor: Petra Horvat

Zimbabve

Robert Mugabe položio predsjedničku prisegu

Predsjedničke izbore, na kojima je Robert Mugabe odabran u drugom krugu kao jedini kandidat, zabilježilo je nasilje i zastrašivanje političkih protivnika

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe položio je predsjedničku prisegu za svoj šesti predsjednički mandat samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je na izborima, koje je velik dio svijeta ocijenio kao nepoštene, osvojio uvjerljivu većinu. Ceremonijalna prisega održana je u šatoru smještenom unutar kompleksa zgrade vlade, a Mugabe se riječima "tako mi Bog pomogao" obvezao da će provoditi zakone svoje zemlje.

Robert Mugabe na vlasti je od kada je Zimbabve stekao nezavisnost od Britanije, a u je drugom krugu predsjedničkih izbora, koje su afrički promatrači ocijenili nepoštenim, bio jedini kandidat. Oporbeni čelnik Morgan Tzvangirai povukao se u drugom krugu izbora rekavši kako je Mugabeova politika sustavnog zastrašivanja i nasilja, u kojem je ubijeno gotovo 90 pristaša oporbe, onemogućila provedbu slobodnih izbora.

Prema pripćenju zimbabveanskog izbornog povjerenstva, Mugabe je osvojio 85,51 posto glasova, no u ožujku je u prvom krugu glasanja osvojio 43,2 posto glasova spram 47,9 posto koliko je osvojio relativni pobjednik Tsvangirai. Isto je povjerenstvo priopćilo kako se drugom krugu izbora odazvalo 42,37 posto glasača, gotovo isto kao u ožujku.

Tsvangirai je odbio Mugabeov poziv da nazoči inauguraciji koju je ocijenio beznačajnom. Condoleeza Rice, američka državna tajnica, danas je zatražila od Kine i drugih sila da podrže odlučne mjere protiv predsjednika Mugabea. Peking, Južna Afrika i Rusija do sada su blokirali sankcije Ujedinjenih naroda i druge mjere.

Vezane vijesti

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Zimbabve je ostao bez približno 200 nosoroga - četvrtine ukupnog broja - zbog sve raširenijeg krivolova u zadnje tri godine, kako se pogoršala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika