30.06.2008. / 11:03

Autor: Tanja Molvarec

Anketa Metron/Vectura

Za ulazak Hrvatske u EU 58 posto građana

Prema političkom analitičru Davoru Gjeneru, ovakvi rezultati ne čude jer je velikoj većini građana jasno da je politička perspektiva Hrvatske moguća jedino unutar EU i uz prihvaćanje demokratskih standarda

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju podupire 58 posto građana Hrvatske, rezultat je istraživanja Večernjeg lista. Prema političkom analitičru Davoru Gjeneru, ovakvi rezultati ne čude jer je velikoj većini građana jasno da je politička perspektiva Hrvatske moguća jedino unutar EU i uz prihvaćanje demokratskih standarda.

Gjenero dodaje da je unatoč institucionalnim problemima u kojima se EU nalazi i s kojima se bori, posebno nakon irskog "ne" Lisabonskom sporazumu, u Hrvatskoj je euroskepticizam svakog dana sve manji. Analiza rezultata koje je Metron/Vectura provodila od ožujka 1998. pokazala je da je potpora ulasku u EU te godine godine bila najveća i iznosila je 88 posto. Sve do ožujka 2005 je vladala potpora EU da bi naglo pala u ožujku te godine na samo 43,8 posto. Od 1998. do 2004. potpora ulaska u EU nikada nije pala ispod 65 posto, a sada iznosi 58 posto.

"Najvažnije je da broj onih koji podržavaju ulazak bude veći od 51 posto, a rezultati istraživanja ohrabrujući su u tom kontekstu", rekao je politički analitičar Ivan Rimac za Večernji list.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika