30.06.2008. / 15:41

Autor: Lovro Vukojević

ITALIJA

Talijanska vlada ne odustaje od uzimanja otisaka prstiju Romima

Plan je dio Vladine kampanje protiv uličnog kriminala. Naišao je na jake kritike EU i UNICEF-a jer ga se smatra diskriminirajućim, a te je kritike talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni nazvao licemjernim

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je kako talijanska Vlada ne namjerava odustati od plana o uzimanju otisaka prstiju Romima koji žive u Italiji, uključujući i djeci. Plan je dio Vladine kampanje protiv uličnog kriminala. Naišao je na jake kritike EU i UNICEF-a jer ga se smatra diskriminirajućim, a te je kritike talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni nazvao licemjernim.

"Vjerujem da je ministar Maroni napravio dobro što je nastavio smjerom koji je zacrtao. "Ovdje nije riječ o upadima u romska naselja, niti bilo čemu sličnom, već o načinu na koji ćemo uspjeti evidentirati sve osobe koje žive u ovoj zemlji. Ovakve su poteze poduzele mnoge druge europske zemlje, a da pritom nisu prouzročile nikakav skandal i mislim da bi se prema njima i ovdje trebalo tako odnositi", izjavio je Frattini.

Maroni smatra da ta mjera ne diskriminira Rome, već je usmjerena na dobrobit mnoge djece koja žive u teškim uvjetima. Naglasio je da će prilikom uzimanja otisaka biti prisutni dužnosnici Crvenog križa kako ne bi došlo do narušavanja ljudskih prava Roma.











Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika