30.06.2008. / 15:57

Autor: Katarina Zorić

PISMO BAROSSU

Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje svih poglavlja pregovora s EU

"Sve što smo dogovorili u ožujku dovršeno je s današnjim datumom", rekao je Sanader otvarajući sjednicu na kojoj je Vlada, među ostalim, izglasala još sedam europskih zakona i dvije nove uredbe

Premijer Ivo Sanader danas je izvijestio članove Vlade da će predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa pismom obavijestiti kako je Hrvatska ispunila sva mjerila potrebna za otvaranje svih poglavlja u pregovorima o pristupu Uniji, sukladno njihovom dogovoru iz ožujka.

"Sve što smo dogovorili u ožujku dovršeno je s današnjim datumom", rekao je Sanader otvarajući sjednicu na kojoj je Vlada, među ostalim, izglasala još sedam europskih zakona i dvije nove uredbe.

Naglasivši još jednom kako je hrvatsko članstvo u Uniji sigurno unatoč irskom odbijanju Lisabonskog sporazuma, premijer je rekao kako se moramo usredotočiti na svoj dio posla, ali i budno pratiti sve što će se događati. "Ipak Hrvatska je na sigurnoj strani i nema razloga sumnjati u svoju europsku budućnost", rekao je Sanader.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Nacrt prijedloga zakona o izboru članova u Europski parlament. Iako će točan broj hrvatskih zastupnika biti poznat tek nakon pristupanja EU, državni tajnik Antun Palarić rekao je da će se najvjerojatnije birati 12 ili 13 predstavnika. Prema prijedlogu, cijela bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a građani bi osim izbornih lista birali i po jednog od kandidata, odnosno davali tzv. preferirani glas. Biračko pravo imali bi i strani državljani sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, ukoliko svoje biračko pravo ne žele, kao do sada, iskoristiti u diplomatskim predstavništvima svoje zemlje.

Budući da će Hrvatska u Uniju pristupiti nakon izbora za Parlament 2009. svoje će predstavnike birati naknadno, a do novih izbora imat će privremene predstavnike koji će obavljati dužnost zastupnika. Ipak, hrvatski političari neće moći biti zastupnici u oba parlamenta, pa će svoj zastupnički mandat u Saboru morati zamrznuti ili ga se odreći.

Prema prijedlogu Zakona o javno-privatnom partnerstvu predviđa se osnivanje nove Agencije, koja bi trebala zaprimati sve zahtjeve za takva ulaganja i pratiti njihovu realizaciju. Sličan zakon do sada je donesen u osam zemalja EU, dok ih još tri reguliraju podzakonskim propisima.

Novim europskim zakonima Vlada želi uvesti reda i u područje koncesija. Ministar financija Ivan Šuker ističe da će od toga koristi imati proračun, ali i jedinice lokalne samouprave. U razdoblju od 2004. do 2007. naplaćeni prihodi od koncesija bili su 153 posto viši nego u razdoblju od 2000. do 2003. Novi bi zakon trebao osigurati daljnji rast, kao i povećanje transparentnosti sustava te osiguranje ravnopravnosti tržišnog natjecanja.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Nacrt prijedloga rudarskog zakona, zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, zakona o javnoj nabavi, zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju o transferu osuđenih osoba. Također je prihvaćen i prijedlog uredbe o osnivanju Hrvatskog mjeriteljskog instituta.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika