30.06.2008. / 16:09

Autor: Katarina Zorić

NOVI REKORD

Cijena nafte premašila 143 dolara

Analitičari ističu da je uz pad dolara, prisutan i čitav niz ključnih geopolitičkih čimbenika, posebice na Bliskom istoku, koji utječu na rast cijene nafte

Cijena nafte na svjetskim tržištima dosegnula je novi rekord te je premašila 143 dolara za barel. Novi skok cijena rezultat je rasta napetosti između Izraela i Irana zbog spornog teheranskog nuklearnog programa.

Na američkom tržištu poskupljenje za 3,33 dolara podiglo je cijenu barela sirove nafte na tome tržištu na 143,54 dolara, nakon ranije nakratko dosegnutog rekorda od 143,67 dolara za barel. Na tržištu u Londonu nafta je poskupjela za 3,50 dolara, na 143,81 dolar za barel.

Rastu cijena pogodovao je i novi pad dolara na najnižu trotjednu razinu prema euru. Analitičari ističu da je uz pad dolara, prisutan i čitav niz ključnih geopolitičkih čimbenika, posebice na Bliskom istoku, koji utječu na rast cijene nafte.

Iranska Revolucionarna garda upozorila je da će u slučaju napada na tu zemlju Iran nametnuti kontrolu brodskog prometa u Perzijskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu, kroz kojega prolazi oko 40 posto svjetske nafte, što tržišta čini osobito nervoznima zbog straha od prekida opskrbe.

Cijene nafte skočile su za više od 40 posto u ovoj godini, nastavljajući sa šestogodišnjim rastom u odgovoru na nastavljene napetosti na Bliskom istoku te očekivanja da ponuda neće biti dostatna za zadovoljenje sve snažnije potražnje iz gospodarstava u nastajanju poput Kine i Indije.

Tržište je također osobito osjetljivo na svaki nagovještaj mogućeg prekida opskrbe te pažljivo prati situaciju u Nigeriji, gdje je zbog napada militanata na tamošnju naftnu infrastrukturu od 2006. proizvodnja te zemlje umanjena za oko petinu.

U petak je referentna cijena barela košarice OPEC-ove nafte dosegnula novu rekordnu cijenu od 135,31 dolar, što je za 5 dolara više nego dan ranije, priopćeno je iz sjedišta tog naftnog kartela u Beču.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika