30.06.2008. / 16:24

Autor: Petra Horvat

Nastavak suđenja

Na suđenju generalima svjedoči još jedan vojni promatrač UN-a

Potpukovnik Herman Steenbergen tvdi kako je vidio granatiranje Gračaca početkom akcije Oluja, te kako su nakon akcije osobe u civilnoj odjeći, sa narančastom trakom na ruci, pljačkale kuće srpskog stanovništva, što su promatrale specijalne postrojbe HV-a

U nastavku suđenja generalima Gotovina, Čermak i Markač, danas je svjedočio medicinski inspektor u nizozemskom ministarstvu obrane, potpukovnik Herman Steenbergen. Potpukovnik Steenbergen, koji je 1995. bio UN-ov vojni promatrač u Gračacu, rekao je kako je prvog dana Oluja, 4. kolovoza, iz skloništa čuo granatiranje Gračaca, te kako je dan nakon oslobođenja Gračaca, 6. kolovoza, vidio organiziranu pljačku srpskih kuća. Potpukovnik tvrdi kako su pljačku promatrali pripadnici specijalnih postrojbi HV-a, no kako u pljačci nisu sudjelovali. "Namještaj i ostale vrijednosti iz srpskih su kuća iznosile osobe u civilnoj odjeći, sa narančastim trakama na rukama", rekao je i dodao kako su ukradene stvari kamionima odvezene na nepoznatu lokaciju.

Također je rekao da je 18. kolovoza u okolici Gračaca uočio kuće u plamenu za koje su mu pripadnici hrvatske policije kasnije rekli kako pripadaju lokalnim Srbima i kako je do paleža došlo zbog neispravnih instalacija. "Kada sam 18. kolovoza želio fizički obići kuće koje su gorile u okolici Gračaca, u tome me spriječilo dvadesetak pripadnika HV-a", rekao je Steenbergen i dodao kako su se pripadnici HV-a tom prilikom neprijateljski odnosili prema promatračima.

Tijekom protuispitaivanja odvjetnika Gorana Mikuličića, branitelja generala Markača, Steenbergen se nije mogao sjetiti je li u Gračacu postojala motorizirana brigada tzv. vojske RSK. MIkuličić je u suđenje uveo dokument tzv. vojske RSK kojim je dokazao postojanje devete motorizirane gračačke brigade te vojske.

U daljnjem ispitivanju svjedoka Mikuličić je pokušao diskreditirati vrijednost izvještaja UN-og promatrača o granatiranju Gračaca, pokušavajuči dokazati kako promatrač nije mogao vidjeti granatiranje jer je početak napada proveo u skloništu jordanskog bataljuna UN-a. "Vi ste početak napada proveli u podrumu zgrade u kojoj ste stanovali u Gračacu, nakon čega ste evakuirani u bazu jordanskog bataljuna. Kakva je onda vrijednost izvještaja ako samdogađaj niste vidjeli?", upitao je Mikuličić. Svjedok, koji ranije nije imao neposrednog iskustva u granatiranju, odgovorio je kako su izvještaji rezultat zapažanja cijelog promatračkog tima, te kako je on granatiranje promatrao sa vrata podruma. "Jedno sam vrijeme proveo na vratima podruma i u dvorištu zgrade, odakle sam mogao vidjeti kako granate fijuču i padaju lijevo i desno od mjesta na kojem sam se nalazio", ustvrdio je Steenbergen i dodao kako je prema zvuku procijenio da je na početku akcije na grad i okolicu padalo dvije do tri granate po minuti.

Tijekom ispitivanja o tvrdnji kako su stvari iz srpskih kuća iznosile osobe s narančastim trakama, Mikuličić je svjedoku pokazao službeni pravilnik koji pokazuje kako se radilo o oznakama pripadnika hrvatske civilne zaštite. Mikuličić je pokazao i dokument koji dokazuje kako je zadaća civilne zaštite imala zadaću dezinfekcije napuštenih kuća, uključujući odvoženje zamrzivača i bacanje pokvarenog mesa. "Na ulicama sam vidio i druge stvari osim zamrzivača", odgovorio je svjedok.

Na početku današnjeg zasijedanja Sudsko je vijeće raspravljalo o zahtjevu tužiteljstva da Sud naloži Hrvatskoj da tužiteljstvu u roku 15 dana preda dokumente, koji se odnose na aktivnosti Mladena Markača, vezane uz djelovanje topništva i specijalne policije tijekom Oluje. Radi se o više stotina dokumenata koji uključuju i niz zapovjedi te popise meta kojima su topništvo i specijalna policija raspolagali tijekom Oluje. Prema priopćenju Vlade, od 788 zahtjeva haškog tužiteljstva, Vlada nije ispunila samo jedan i to stoga jer se ti dokumenti ne mogu pronaći.

Obrana hrvatskih generala tvrdi kako tužiteljstvo odugovlačenjem sa tim podneskom pokušava utjecati na ishod postupka. "Ti dokumenti nisu bili na mjestu na kojem je hrvatska Vlada rekla da jesu, odnosno tužiteljstvo ih nije našlo. Kasniji napori hrvatske Vlade u potrazi za njima nisu urodili plodom, točnije istraga je dala zanemarive rezultate. Štoviše, iste osobe koje su ranije bile upletene u skrivanje nekih dokumenata 90-ih godina, sada su ih tražile. Tužiteljstvo je nakon toga shvatilo da suradnja neće dati rezultate i poduzelo je daljnje korake", pojasnio je tužitelj Alan Tieger kašnjenje s ovim zahtjevom. Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine, to obrazloženje tužiteljstva nije prihvatio. "Radi se o suštinski nepravičnom postupku tužiteljstva, svjesno smišljenom kako bi se obranu dovelo u nepovoljan položaj", tvrdi Mišetić.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika