30.06.2008. / 16:41

Autor: Katarina Zorić

POTPORA MAĐARSKE MANJINE

Sastavljanje srbijanske vlade sve izvjesnije

Mađarska koalicija nije pristala da u novoj srbijanskoj vladi dobije mjesto dopredsjednika koji neće imati svoje ministarstvo. Istaknuli su da ne žele davati "prekomjeran legitimitet" Socijalističkoj partiji Srbije, koja će imati znatan broj ministara u tome tijelu

Mađarska koalicija koju čine stranke mađarske nacionalne manjine, priopćila je danas da će u Skupštini Srbije podržati kabinet mandatara Mirka Cvetkovića što znači da je sve bliži trenutak sastavljanja nove srbijanske vlade.

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Istvan Pasztor izjavio je u Novom Sadu da će četvero zastupnika te koalicije glasovati za predložene zakone o vladi i ministarstvima i da će podržati izbor proeuropske vlade, bez obzira što neće sudjelovati u njoj.

Ipak, mađarska nacionalna manjina imat će svojega predstavnika na čelu Skupštine Vojvodine, nekoliko državnih tajnika pri srbijanskoj vladi i Pokrajinskom izvršnom vijeću.

Mađarska koalicija nije pristala da u novoj srbijanskoj vladi dobije mjesto dopredsjednika koji neće imati svoje ministarstvo. Istaknuli su da ne žele davati "prekomjeran legitimitet" Socijalističkoj partiji Srbije, koja će imati znatan broj ministara u tome tijelu.

Premda su dobili važne dužnosti u srbijanskoj i vojvođanskoj vlasti, mađarske stranke izgubile su mjesto gradonačelnika Subotice, koja je političko, obrazovno i kulturno središte mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Njihovi su predstavnici na čelu toga grada bili neprekidno od 1991. godine.

Na posljednjim lokalnim izborima, koji su se održavali usporedno s vojvođanskim i republičkim, dobili su znatno manji broj vijećnika od koalicije okupljene oko Demokratske stranke Borisa Tadića.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika