Objavljeno u Nacionalu br. 659, 2008-06-30

Autor: Plamenko Cvitić

Dva incidenta s paparazzima

Pravi i lažni napad na fotografe

FOTOGRAF FILIP HOFER čekao je Ivu Pukanića na terasi zgrade NCL-a, aFOTOGRAF FILIP HOFER čekao je Ivu Pukanića na terasi zgrade NCL-a, aDva naizgled slična incidenta dogodila su se u Zagrebu prošlog tjedna. U oba slučaja došlo je do konfliktnih situacija između vodećih ljudi dobro poznatih tiskovina i fotografa drugih medija. Međutim, ta su dva slučaja sasvim različita.

Prvi incident dogodio se prošlog petka u 15.30 u dvorištu zgrade NCL Media Grupe. Fotograf internet stranica javno.com Filip Hofer sjedio je na NCL-ovoj terasi. Nikome to nije bilo neobično jer se tom terasom često koriste studenti NCL-ove Visoke novinarske škole, mladi reporteri brojnih NCL-ovih izdanja i posjetitelji pa se još jedan mladić s fotoaparatom u ruci među njima nije isticao. U jednom je trenutku na motoru u dvorište stigao predsjednik NCL Media Grupe Ivo Pukanić. Hofer je odmah ustao i sa stepenica zgrade NCL-a počeo ga fotografirati. Iza Pukanića su u tom trenutku bili policajci u civilu, ali to fotograf portala Javno nije znao. Pukanić ga je pitao što radi, a Hofer mu se lažno predstavio kao fotograf dnevnog lista 24 sata. Izjavio je i da ga je poslala urednica “Tea”.

Pukanić mu je potom rekao da nema nikakvog problema da ga fotografira, ali da su ga njegovi urednici prije mogli nazvati i zamoliti ga za fotografiranje a ne da poput lopova upadaju na tuđi posjed. Potom ga je Pukanić zamolio da mu preda karticu iz fotoaparata, oni su zajedno ušli u zgradu NCL-a, te je fotograf Nacionala izbrisao snimke s kartice. Pukanić je ljubazno objasnio Hoferu da takvo njegovo ponašanje smatra nedostatkom kućnog odgoja. Nacionalov fotograf Peršun je potom Hofera ispratio iz dvorišta gdje se nalazi zgrada NCL-a. Sve je to vidjelo više svjedoka, uključujući i četiri policajca u civilu.

Hofer je potom nazvao policiju i predstavio se kao žrtva napada, te izmislio da mu je Pukanić otrgnuo fotoaparat iz ruke. Potom je njegove izmišljotine portal Javno objavio kao ekskluzivnu vijest. Zahvaljujući svjedocima i snimkama sigurnosnih kamera, cijeli se događaj može precizno rekonstruirati. Hofer je prekršio zakonske odredbe i nepisana pravila fotoreporterske struke na više mjesta. Nepozvan je stupio na tuđi posjed i s njega snimao osobu, što ne smije. Da je Pukanića snimio s javne površine, nitko mu ništa ne bi mogao i tu bi cijeloj priči bio kraj.

Drugi incident dogodio se u subotu oko 19 sati u zagrebačkoj četvrti Trnje. Glavna urednica nedavno ugašenog tjednika Feral Tribune Heni Erceg fizički se obračunala s Nacionalovim fotografom Ivanom Marinkovićem. Heni Erceg udarila je Marinkovića otvorenim dlanom iza uha u ispadu agresije, vjerojatno raspaljena činjenicom da ju je on na javnoj površini, u parku nedaleko od Vukovarske, fotografirao s udaljenosti.

Heni Erceg šetala je psa u parku sa svojom kćeri Tenom. Marinković je prišao Heni Erceg i njenoj kćeri i pitao ih smije li ih fotografirati. One su to odbile pa se Marinković udaljio i s udaljenosti od pedesetak metara snimio ih teleobjektivom, na što na javnoj površini ima zakonsko pravo. Marinković je opisao što se zatim dogodilo: “Kad su bile na manje od dva metra od mene, počele su mi otimati opremu i ruksak. U cijeloj toj gužvi neka od njih dvije mi je zavukla ruku u džep i uzela mobitel te press iskaznicu. Oštećen mi je objektiv i otpalo mi je sjenilo. Zatim me Heni Erceg udarila dlanom iza uha. Ja sam podigao ruku da se zaštitim, a ona se ogrebala na moj nokat pa mi je još zaprijetila tužbom.”

Nacionalov fotograf ostao je u parku potražiti izgubljeno sjenilo, a uskoro se na poprištu pojavila i policija, koju su pozvali Nacionalovi reporteri. Službenici MUP-a razgovarali su s Ivanom Marinkovićem i nekolicinom očevidaca koji su prisustvovali incidentu na licu mjesta, ali i u policijskoj postaji. Heni Erceg cijelu je priču zaključila slikovitom izjavom za javno.com: “Da sam ja njega pljusnula, on se ne bi digao.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika