01.07.2008. / 08:29

Autor: Plamenko Cvitić

Švedska

Parlament raspravlja o dječjoj zabavi

Švedski parlament raspravljat će sljedećih mjeseci o neobičnom slučaju koji se zbio u gradu Lundu, a koji je otvorio opću debatu o tome ne miješa li se država odviše u osobna prava djece. U tamošnjoj školi jedan je osmogodišnji dječak odlučio organizirati kućnu zabavu na koju je pozvao prijatelje iz razreda.

Donio je svoje pozivnice u razred te ih podijelio svoj djeci u razredu osim dvojici dječaka. Nastavnica koja je to vidjela smjesta je reagirala, uzela sve pozivnice objasnivši da je riječ o diskriminaciji dvojice dječaka, te da organizator zabave mora pozvati sve članove razreda ili nikoga.

Roditelji dječaka obratili su se javnom pravobranitelju za djecu tvrdeći da dječak mora imati pravo da na svoju kućnu zabavu pozove koga hoće. Onu dvojicu nije pozvao stoga što ga jedan od njih nije pozvao k sebi na zabavu, a drugi ga već šest mjeseci u školi maltretira.

No mjerodavno državno tijelo ustanovilo je da je nastavnica postupila pravilno jer su se pozivnice dijelile u prostoru škole, gdje je svaka diskriminacija zabranjena. Roditelji traže da se o tome otvori parlamentarna rasprava i ustanovi nije li to odviše veliko miješanje države u privatne stvari.

Vezane vijesti

Bitka za čelno mjesto u Osijeku

Bitka za čelno mjesto u Osijeku

Iako su SDP i HNS u nekim gradovima, poput Dubrovnika i Varaždina, blizu dogovora o zajedničkim gradonačelničkim kandidatima, izgleda kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika