01.07.2008. / 09:28

Autor: Dario Bender

Poljska

Sve spremno za suđenje Wojciechu Jaruzelskom

Jaruzelski bi trebao pred sud već u rujnu, a ako se dokaže da su sve optužbe točne, general bi mogao biti osuđen na 10 godina zatvora. Inače to bi bio prvi slučaj osuđivanja nekog komunističkog čelnika iz Poljske.

Poljski sud je ocijenio da ima dovoljno dokaza da bude suđeno generalu Wojciechu Jaruzelskom, bivšem komunističkom čelniku, koji je 1981. godine pokušao ukinuti pokret 'Solidarnost' u Poljskoj.

Sindikat 'Solidarnost' osnovan je u brodogradilištu u Gdanjsku s namjerom da ujedini sve sindikate koji su do tada samostalno stupali u štrajkove i njegovo se osnivanje se smatra početkom rušenja komunističkog sustava u Poljskoj.

U početku svog djelovanja sindikat je svojim akcijama i štrajkovima uspio postići određene uspjehe, pa je tako 1980. s poljskom vladom potpisan sporazum po kojem je radnicima priznato pravo na štrajk i dopušteno da podignu spomenik za poginule u demonstracijama iz 1970.

Kao posljedica tih uspjeha, popularnost Solidarnosti je narasla, tako da je ubrzo sindikata prerastao u pravi društveni pokret s više od deset milijuna članova. Na Solidarnosti je stajao Lech Walesa, bivši električar u brodogradilištu te kasniji poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Tadašnji premijer Edward Gierek zalagao se za dijalog s radnicima i Crkvom, no ubrzo je smijenjen.Po nalogu SSSR-a, poljska komunistička partija na njegovo je mjesto imenovala generala Wojciecha Jaruzelskog.

Dolaskom Jaruzelskog na vlast, počela je se provoditi politika čvrste ruke, proglašeno je izvanredno stanje, a policija i ostale državne institucije su na represivan način pokušale spriječiti aktivnosti sindikata.

Tako je prilikom velikog štrajka u poljskim rudnicima, po naredbi generala Jaruzelskog reagirala vojska. Došlo je do obračuna između vojnika i radnika, smrtno je stradalo 9 demonstranata, a uhapšeno je više od tisuću ljudi.

Jaruzelski bi trebao pred sud već u rujnu, a ako se dokaže da su sve optužbe točne, general bi mogao biti osuđen na 10 godina zatvora. Inače to bi bio prvi slučaj osuđivanja nekog komunističkog čelnika iz Poljske.

Inače u Poiljskoj se već dugo vode političke rasprave oko toga treba li uvesti lustraciju za bivše komunističke dužnosnike. Najveći zagovornici lustracije su poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegov brat blizanac, bivši premijer Jaroslaw Kaczynski, inače čelnici desničarske političke stranke "Pravo i pravda"

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika