02.07.2008. / 09:16

Autor: Marko Biočina

Skup život

Spremaju se nova poskupljenja hrane

Sama cijena hrane na kraju će najviše ovisiti o kalkulaciji pojedinih proizvođača, što je jučer potvrdio i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, nakon što je kritizirao novi potez Petrokemije, izrazivši uvjerenje kako ipak neće povećati cijene gnojiva

Cijene hrane, a ponajviše poljoprivrednih proizvoda, uskoro bi mogle vrtoglavo porasti, čak i preko 15 posto. To je posljedica poskupljenja umjetnih gnojiva, koje je naajavila kutinska Petrokemija. Za sad još nije poznato koliko će cijena porasti, u Petrokemiji su najavili poskupljenje od 39,8 posto, no za vjerovati je da će Vlada to smanjiti.

Tako je bilo i u prošlosti, tako da je u veljači cijena umjetnih gnojiva umjesto za 44 posto porasla za 19 posto, dok je u travnju Petrokemija tražila poskupljenje od 23,9 posto, a gnojivo je na kraju poskupjelo 18 posto.

Iako u Petrokemiji tvrde kako zbog poskupljenja energenata i oni moraju povisiti cijenu ako žele poslovati rentabilno, ministar poljoprivrede je za Večernji list ustvrdio kako Vlada ovaj put neće pristati na Petrokemijin prijedlog: "Nedopustivo je da Petrokemija ponovno diže cijene mineralnih gnojiva. Vjerujem da nakon što sam razgovarao s njezinim čelnicima, poskupljenja neće biti".

No, bez obzira na ministrov optimizam, s obzirom na rast cijena nafte i ostalih energenata, te na brojne vremenske nepogode koje su pogodile određene dijelove Hrvatske i uništile značajnu količinu uroda, čini se kako kućni budžeti hrvatskih građana uskoro mogli biti opterećeni novim poskupljenjima hrane.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika