02.07.2008. / 10:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Novi problemi

Lisabonski ugovor bez ratificiranja u Njemačkoj i Poljskoj

Dok je Hrvatska i dalje u pregovorima s Europskom unijom i nada se datumski predviđenom pristupanju, situaciju u kojoj se EU trenutačno nalazi dodatno su otežali u Njemačkoj i Poljskoj, čiji su predsjednici za sada odbili potpisati Lisabonski ugovor, a bez ratificiranja svih država proširenja neće biti

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i njemački predsjednik Horst Kohler dodatno su otežali situaciju u kojoj se Europska unija zbog irskog 'ne' Lisabonskom ugovoru trenutno nalazi. Kaczynski, otprije poznat kao možda najutjecajniji političar u Europskoj uniji s najvećom dozom euroskepticizma, poručio je kako je nakon sudbine Lisabonskog ugovora u Irskoj, zapravo besmisleno potpisivati novi temeljni dokument Unije, decidirano ustvrdivši kako on to neće učiniti.

Unatoč činjenici što je Poljski parlament već usvojio Lisabonski ugovor. U Njemačkoj je cjelokupni slučaj preseljen čak na Ustavni sud, a njemački predsjednik Horst Kohler ističe kako također neće potpisati ugovor do sudskog epiloga. Naime, iako je kao u slučaju Poljske, Lisabonski ugovor već prihvaćen u oba doma Bundestaga, Ustav EU-a još neće biti ratificiran zbog žalbi njemačkog konzervativnog političara Petera Gauweila i ekstremne Lijeve stranke, koji tvrde da se radi o dokumentu inkopatibilnom s njemačkim Ustavom koji ugrožava prava njemačkih zastupnika.

Retorika Kaczynskog i Kohlera uslijedila je nakon što je u ponedjeljak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, inače jedan od najvećih zagovaratelja Lisabonskog ugovora, poručio svim državama kako u slučaju neprihvaćanja istog, Unija nastavlja s postojećim ugovorom iz Nice, koji ne predviđa proširenje na nove države, pa čak ni na Hrvatsku. U trenutku dok Bruxelles nastoji pronaći rješenje za postojeću krizu, a Pariz se priprema za šestomjesečno predsjedanje koje je započelo ovog tjedna, pregovori s Hrvatskom i dalje se nastavljaju, a samo pitanje ulaska Hrvatske u Uniju zbog trenutačnog stanja na red bi trebao doći 2010. ili 2011. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika