02.07.2008. / 11:59

Autor: Dario Bender

Svjetska banka

Pet milijardi dolara za borbu protiv globalnog zatopljenja

Ovaj projekt predstavlja prvo veće zalaganje SAD-a u borbi protiv globalnog zagrijavanja, kao industrijske sile koja je odbila potpisati protokol iz Kyota, koji predviđa značajno smanjenje emisije ugljik-dioksida

Svjetska banka osnovala je nove fondove za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv posljedica globalnog zagrijavanja te da se povećaju ulaganja u obnovljive izvore energije.

Stručnjaci svjetske banke očekuju da će fond za ekološku tehnologiju bitno doprinijeti smanjenju emisije ugljikovog dioksida, koji je glavni krivac za globalno zagrijavanje. Drugi fond za klimatska ulaganja služiti će kao podrška glavnom projektu koji će pomagati siromašnim zemljama da se odupru posljedicama klimatskih promjena.

Ova dva fonda predstavljaju prva dva direktna uključenja Svjetske banke u područje ekologije. Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick nazvao je fondove ključnim elementom odgovora banke na globalno zagrijavanje koje ugrožava osnovni cilj te institucije, borbu protiv siromaštva. Realizacija projekta očekuje se da će krenuti početkom 2009. godine.

Ukupna vrijednost fonda će biti oko 5 milijardi dolara, a za sada su Sjedinjene Američke Države obećale donirati dvije milijarde, a Japan jednu milijardu dolara.

Ovaj projekt predstavlja prvo veće zalaganje SAD-a u borbi protiv globalnog zagrijavanja, kao industrijske sile koja je odbila potpisati protokol iz Kyota, koji predviđa značajno smanjenje emisije ugljik-dioksida.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika