02.07.2008. / 17:47

Autor: Katarina Zorić

Rezultati slovenskog predsjedanja EU-om

Rupel: Hrvatska se "zaplela" s primjenom ZERP-a

Rupel je objasnio da je razlog usporavanja hrvatskih pregovora s EU na početku slovenskog predsjedateljskog mandata bio ZERP

Govoreći danas o rezultatima predsjedanja Europskom unijom, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbacio je prigovore o usporavanju hrvatskih pristupnih pregovora u prvoj polovici godine.

Rupel je objasnio da je razlog usporavanja hrvatskih pregovora s EU na početku slovenskog predsjedateljskog mandata bio ZERP. "Zaplet s primjenom ZERP-a zahtijevao je mnogo vremena i energije, a to je bio ne samo europski nego i slovenski problem", rekao je Rupel.

Istaknuo je da je Slovenija zainteresirana da Hrvatska što prije postane članicom Europske unije. "No, inzistiramo da se pitanje granice sa Slovenijom riješi prije ulaska Hrvatske u integraciju", dodao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Što se tiče zastoja u ratifikacijskom procesu Lisabonskog ugovora,

Rupel smatra kako je teško očekivati da će Hrvatska bez ratifikacije ugovora u svim članicama postati članicom EU-a iako je to, kako je dodao, moguće.

U vezi sa slovenskim predsjedanjem EU-om, koje je Slovenija s 1. srpnja prepustila Francuskoj, Rupel je ocijenio da je ono bilo uspješno i da je Slovenija na tom mjestu realizirala "sve zacrtane ciljeve".

Što se tiče približavanja Uniji zemalja zapadnog Balkana, Rupel je rekao da je i na tom području, koje je bilo jedan od prioriteta slovenskog predsjedanja, napravljen uspjeh.

Sve zemlje u regiji bliže su Uniji, smatra Rupel, a Balkan "nikad nije bio stabilniji nego što je danas".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika