02.07.2008. / 19:10

Autor: Petra Horvat

London

Održan sastanak o gibraltarskom pitanju

Španjolska nikada nije prestala predavati pravo na Gibraltar, ali su se njegovi stanovnici 1967.godine izjasnili da žele ostati pod vlašću Velike Britanije

Na dašnjem sastanku održanom u Londonu Velika Britanija je nastojala uvjeriti stanovnike Gibraltara, britanske kolonije južno od Španjolske, kako sa Španjolcima neće biti potpisan nikakav sporazum o suverenitetu te britanske enklave bez njihova pristanka. "Sve tri strane smatraju kako sporazum moramo postići zajedno", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband nakon sastanka sa španjolcom Miguelom Angelom Moratinosom te šefom gibraltarske vlade Peterom Caruanom.

Trosatni je sastanak održan u sklopu "Foruma dijaloga", tijela koje su španjolska i britanska vlada osnovale 2004. kako bi poboljšale odnose između Španjolske i Gibraltara. Sva trojica dužnosnika složila su se kako je potrebna što izravnija suradnja na šest različitih područja, među kojima su očuvanje okoliša, financijskih poslova i pitanja poreza.

Britanski je ministar govorio i o suradnji na području sudstva, carine, policijskih poslova, ilegalnih imigranata, pomorskih pitanja, pitanja viza i obrazovanja. "Britansko se stajalište u pogledu Gibraltara nije izmijenilo", izjavio je Miliband, te dodao kako Velika Britanija neće zaključiti dogovor prema kojemu bi stanovništvo Gibraltara izgubilo suverenitet protiv vlastite volje.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika