03.07.2008. / 08:55

Autor: Katarina Zorić

KAŠNJENJE

Čačić izgubio i saborski mandat?

Čačić nije previše zabrinut jer zastupnički mandat nije ni aktivirao, pa ga nije mogao ni zamrznuti

Nakon što je izgubio mjesto varaždinskog župana, čini se da bi Radimir Čačić mogao ostati i bez saborske fotelje. Naime, Čačić nije na vrijeme podnio zahtjev da mu se aktivira saborski mandat. Prije 13 dana smijenjen je s dužnosti varaždinskog župana, a tada mu je počeo i teći rok od osam dana u kojemu je morao upoznati predsjednika Sabora Luku Bebića sa svojom namjerom da aktivira zamrznuti zastupnički mandat.

Članak 13. Zakona o izborima zastupnika propisuje na koji način saborski mandat aktivira dužnosnik koji ga je zamrznuo zbog odlaska na drugu dužnost. Budući da je određen rok od osam dana, vrlo je neizvjesno hoće li HNS uspjeti pronaći valjano pravno tumačenje koje će omogućiti njihovu predsjedniku da ipak sjedne u Sabor.

Kako piše Večernji list, Čačić nije previše zabrinut jer zastupnički mandat nije ni aktivirao, pa ga nije mogao ni zamrznuti. "Župan sam postao u prošlom sazivu Sabora i tada sam uistinu zastupnički mandat zamrznuo zbog odlaska na nespojivu dužnost. Međutim, poslije su bili izbori na kojima sam osvojio novi mandat, ali još nisam položio zastupničku prisegu. No, naravno, ne treba zaboraviti da živimo u zemlji u kojoj su svakakva iznenađenja moguća", rekao je Čačić.

Međutim, neki pravnici u Saboru ne slažu se s Čačićem navodeći da je njemu mandat i u ovom sazivu Sabora zamrznut zbog nespojivosti s dužnošću župana te da to nema veze s polaganjem prisege. U slučaju da je Čačić došao u Sabor položiti prisegu, kako kažu, automatski bi mu prestao mandat župana. On to nije napravio znajući da je na nespojivoj dužnosti.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika