03.07.2008. / 12:05

Autor: Hrvoje Šimičević

Haag

Žalbeno vijeće oslobodilo zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici

"Cijela presuda Naseru Oriću počivala je na tom obliku odgovornosti", rekao je sudac Wolfgang Schomburg. "Ta pogreška zato ništavnom čini odluku sudskoga vijeća da osudi Nasera Orića što nije spriječio navodno kriminalno ponašanje svojih podređenih", dodao je

Nekadašnji zapovjednik bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić oslobođen je danas optužbi za ratni zločin. Žalbeno vijeće haškog suda donijelo je oslobađajuću presudu Oriću, koji je prije dvije godine bio proglašen krivim po zapovijednoj odgovornosti jer nije preuzeo nužne i razumne mjere za sprečavanje ubojstava i okrutnosti prema većem broju bosanskih Srba koji su bili pritvoreni u srebreničkoj policijskoj postaji i u zgradi kraj zgrade općine, u razdoblju od 27. prosinca 1992. i 20. ožujka 1993, prenosi Hina. 2006. godine oslobođen je svih optužbi i osuđen na dvije godine zatvora, na što su se žalili i tužiteljstvo i obrana.

U obrazloženju najnovije presude suda u Haagu, žalbeno je vijeće ocijenilo kako nema dovoljno elemenata za osudu po zapovijednoj odgovornosti prema članku 7(3) statuta ICTY-ja. "Cijela presuda Naseru Oriću počivala je na tom obliku odgovornosti", rekao je sudac Wolfgang Schomburg. "Ta pogreška zato ništavnom čini odluku sudskoga vijeća da osudi Nasera Orića što nije spriječio navodno kriminalno ponašanje svojih podređenih", dodao je.

Schomburg je istaknuo kako se presuda temelji na podastrijetim dokazima, dok je s druge strane Žalbeno vijeće od tužiteljstva tražilo pokazivanje dokaza koji nisu razmotreni, a tužiteljstvo tomu nije moglo udovoljiti. Ocijenjeno je također kako je neosporno da su zločini protiv zatočenih Srba u Srebrenici počinjeni početkom 90-tih, ali da s druge strane nije bilo dovoljno dokaza koji bi protkrijepili presudu pojedincu.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika