03.07.2008. / 13:48

Autor: Hrvoje Šimičević

Kritike oporbe

'Najnoviji rebalans proračuna je odraz nesposobne Vlade'

Milanka Opačić iz SDP-a je istaknula kako rebalans nije produkt gospodarskog rasta, discipliniranja sive zone, niti oporezivanja kapitalne dobiti, već rezultat povećanja cijena, a time i iznosa PDV-a koji građani svaki dan uplaćuju u proračun

Najave vladajuće koalicije o rebalansu proračuna naišle su na oštre klitike od strane oporbenih zastupnika. Dok HDZ s jedne strane nove poteze opravdava kao reakciju na negativna globalna gospodarska kretanja, oporba ih optužuje da u nedostatku vizije i strategije ublažavanja rasta cijena i inflacije, samo krpaju proračunske rupe.

Klub SDP-a je uputio najžešće kritike predloženom rebalansu i politici HDZ-a, a zastupnica Milanka Opačić poručila je kako Vlada "luta i svojim nesnalaženjem vodi Hrvatsku u sve teža vremena u kojima će građani sve teže preživljavati", prenijela je Hina.

"Zemlje kojima je Hrvatska nekada bila uzor postale su nam nedostižni cilj, a sve zahvaljujući nesposobnoj i nekompetentnoj vladi Ive Sanadera", poručila je Opačić. Dodala je kako rebalans nije produkt gospodarskog rasta, discipliniranja sive zone, niti oporezivanja kapitalne dobiti, već rezultat povećanja cijena, a time i iznosa PDV-a koji građani svaki dan uplaćuju u proračun, prozvavši vladu da ništa nije učinila za građane i gospodarstvo te da se povećanjem cijena jedino povećavaju iznosi koji se slijevaju u blagajnu ministra financija.

Na retoriku Milanke Opačić reagiralo je nekoliko zastupnika vladajuće stranke. Andrija Hebrang je istaknuo kako svi pokazatelji upućuju na uzlazni trend gospodarstva, te da Hrvatska provodi nužne reforme, ističući kako je najbolji argument tomu nedavna nagrada za provođenje reformi koju je dobio ministar gospodarstva Ivan Šuker. Hebrangov stranački kolega Borislav Matković poručio je pak Milanki Opačić kako svojim tvrdnjama zapravo vrijeđa građane koji su aktualnu Vladu izabrali, dok je ministar gospodarstva Ivan Šuker kazao SDP-u da su posljedice inflacije bili postupci Račanove vlade koja je novac, umjesto u državnom proračunu, na kraju usmjerila prema privatnicima.

"Vlada nije pripremila programe i potpuno smo nespremni za europske standarde", ocijenio je Zlatko Koračević iz HNS-a, ističući kako Vlada nije bila dovoljno hrabra da bi pokrenula znatnije reforme. S time se složio i IDS-ov zastupnik Damir Kajin, koji je ustvrdio da posljedica trenutačnog stanja ne leži samo u globalnim kretanjima, već i u HDZ-u koji odgovara za prilike u ovoj zemlji. "A te prilike nisu dobre", kazao je Kajin.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika