03.07.2008. / 17:27

Autor: Lovro Vukojević

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Na "pokusnoj državnoj maturi" visoka prolaznost

Matura se sastojala od ispita iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika

Danas je ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo obavijest u kojem kažu da je završena pokusna državna matura, a sudjelovalo je skoro 32 tisuće učenika trećih razreda gimnazija i četvrogodišnjih strukovnih škola, to je skoro devedeset posto učenika koji pohađaju te škole.

Matura se sastojala od ispita iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika. Napravljene su dvije verzije ispita iz hrvatskog jezika, jedna na višoj razini zahtjevnosti, a druga na nižoj. Od stranih jezika učenici su mogli birati između engleskoga, francuskoga, njemačkoga, talijanskoga i španjolskog, a učenici klasičnih gimnazija su mogli, umjesto stranog jezika, odabrati grčki ili latinski.

Rezultati ispita su iznimno dobri. Ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini zahtjevnosti položilo je 97,4 posto učenika, a onaj na nižoj razini zahtjevnosti položilo je 98,5 posto učenika. Ni engleski jezik nije učenicima predstavljao problem, položilo ga je 86,3 posto učenika. Jedino se matematika pokazala problematičnom, ispit je položilo tek 65 posto učenika. Ovaj pokus još je pokazao da je znanje učenika gimnazija bolje nego znanje učenika strukovnih škola. To je najviše vidljivo po rezultatima ispita iz matematike, položilo ga je osamdeset posto gimnazijalaca i pedeset posto strukovnjaka.

Kriteriji ocjenjivanja na državnim ispitima su potpuno objektivni i ujednačeni na državnoj razini, a ocjene koje su učenici postigli na tim ispitima su vrlo blizu onima koje su im zaključene na polugodištu. Državna matura će biti uvedena 2010. godine.

Vezane vijesti

'A zašto bi se ja ispričavao?'

'A zašto bi se ja ispričavao?'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako ne vidi razloga za svoju ispriku radnoj skupini koja je sastavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika