03.07.2008. / 18:40

Autor: Petra Horvat

NATO

'Dodatna SOFA' regulira prava američkih vojnika u RH

Ministarstvo Gordana Jandrokovića objavilo je posebno priopćenje kojim se pojašnjava ugovor 'Dodatna SOFA' koji je Hrvatska s SAD-om potpisala još u travnju uoči posjeta Georga Busha Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo posebno priopćenje kojim se pojašnjava kako je tzv. 'Dodatna SOFA', Sporazum između RH i SAD-a o pravnom položaju američkih vojnih snaga u Hrvatskoj, međunarodni ugovor kojim se uređuju pitanja vezana uz nazočnost snaga SAD-a u RH u okviru NATO-a ili Partnerstva za mir. "Odredbe ugovora predviđaju mogućnost sklapanja posebnih aranžmana između zainteresiranih", objašnjava se u priopćenju ministarstva.

Ugovor posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, prirode, kulturnih dobara i ljudskog zdravlja, uređuje se status američkih vojnika i njihovih civilnih pratioca koji obavljaju aktivnosti u NATO-u. Prema priopćenju 'Dodatna SOFA' ne stvara pretpostavke za trajno smještanje američkih snaga ili osnivanje baza. Također, ugovorom se ne stvara osnova za ikakvo izuzeće od kaznenog progona, a pitanje nadležnosti za kazneni progon u pojedinačnim slučajevima već je načelno određeno u NATO SOFA.

'Dodatna SOFA' omogućuje jačanje obrambene suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje i organiziranog kriminala, a takve su sporazume SAD već sklopile s nizom drugih zemalja, članicama NATO-a, te zemljama sudionicama Partnerstva za mir, primjerice, Crna Gora i Srbija.

"O sporazumu se pregovara od 2005., a tumačenja pojedinih medija, da se Hrvatska tim sporazumom odriče primarnog prava jurisdikcije, 'zlonamjerne' su", izjavio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika