04.07.2008. / 13:39

Autor: Mateja Šarlija

Novi internetski trend

Cyber droga sve popularnija

Novi internetski programi stvaraju zvukove koji selektivno djeluju na mozak izazivajući osjećaj ugode i simuliraju učinak droge

Na internetu se od nedavno mogu pronaći stranice s programima koji simuliraju stanja izazvana konzumacijom droge. Jedna takva je i I-Doser s najrazličitijim 'dozama' od onih koje izazivaju učinke slične drogi do onih koje oponašaju orgazam ili pak ublažavaju mamurluk ili migrenu.

Najtraženiji su pejotl, marihuana, trio, ectasy, LSD i orgazam. Prva konzumacija je besplatna, dok se cijene daljnjih kreću oko četiri dolara. Zbog sve veće potražnje s vremenom se ponuda proširila pa su sad na raspolaganju i doze za smirivanje anksioznosti kao i one za postizanje 'spiritualnih stanja koja izazivaju lucidne snove te izvantjelesni iskustvo'. Takve su, međutim, znatno skuplje pa se za neke treba izdvojiti i do dvjesto dolara, a za njih kažu da izazivaju učinak 'kao da vas je dotaknula Božja ruka'.

Cyber droge su zapravo zvukovi koji odašilju valove frekvencije između 3 i 30 Hz a koji djueluju selektivno na moždane centre, a stanja izazvana konzumacijom traju od pola sata do pedeset minuta.

Pošast je prije nekog vremena zahvatila Španjolsku, a znatno se proširila i u Italiji. U Hrvatskoj se zanimanje za tu drogu pojavilo još prije godinu dana, a u međuvremenu se razmjena i trgovina na forumima znatno povećala.

Policija još ne zna kako se postaviti prema ovom fenomenu. Djelomice je to tako i zato što je sve još novo i znanstveno neutemeljeno. Znanstvenici su skeptični jer već dugo rade na stvaranju umjetnih moždanih valova i ne vide način na koji bi ih zvuk mogao fizički stimulirati poput prave droge.

Dr. Slavko Sakoman također dijeli skepsu kolega. 'Pozitivna iskustva su vjerojatno placebo efekt i autosugestija. Vjerujem da je riječ o trendu koji će, kao i svi, proći.'- izjavio je za Večernji list.

Njegovu tezu potvrđuju i različita iskustva konzumenata- dok se neki zaklinju da nema razlike između prave i cyber droge, drugi nisu osjetili nikakav učinak. Međutim, bilo je i negativnih iskustava- neki su nakon slušanja dobili glavobolju, ubrzano im je lupalo srce ili su pak povraćali.

Ovaj je trend relativno nov, no zahvaljujući internetu, popularnost mu raste strelovitom brzinom. Cyber droge su tako već dostupne i u mp3 formatu, te se mogu konzumirati bilo kad i bilo gdje. Iako na I- Doseru tvrde da te programe izrađuju stručnjaci i da se temelje na znanstvenim postavkama, te da su potpupno sigurni, dugoročni učinci cyber droge još su nepoznati.

Službeni cjenik cyber drogeKokain - 3, 75 dolara
'Izaziva srednje jaku do jaku euforiju, otklanja umor, u trenu bistri um, pojačava koncentraciju i podiže razinu energije.'

Pejote - 4, 25 dolara
Najtraženija doza, uzrokuje'mistično gubljenje sebe, razobličavanje okoline, poremećaje u percepciji, nemogućnost komunikacije.'

Lsd - 4,5 dolara
'Potrebne su male doze da izazovu psihodeličan učinak- naglo ispunjava energijom, podiže raspoloženje i budnost, tjelesnu i spiritualnu.'

5htp - 3 dolara
' Uspostavlja ravnotežu hormona serotonina i melatonina te potiče bilje raspoloženje. Preporučljivo uzeti ujutro ili prije spavanja.'

Migrena - 3 dolara
'Nema više aspirina. Uz dozu koja djeluje na alfa moždane valove bol nestaje.'


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika