04.07.2008. / 13:49

Autor: Petra Horvat

Razilaženje u mišljenjima

Pupovac: Odredba o 0,5 promila je neustavna

SDP-ov zahtjev za ocjenom ustavnosti novog Zakona o sigurnosti na cestama potpisalo je 60 saborskih zastupnika, među kojima i nekoliko pripadnika vladajuće koalicije

Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, danas je potvrdio kako je svojim potpisom dao potporu SDP-u koji zahtjeva procjenu ustavnosti Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Unatoč tome što je SDSS dio vladajuće koalicije, uz Pupovca su SDP-ov zahtjev podržali Vojislav Stanimirović i Ratko Gajica, također SDSS-ovci. Pupovac je odluku objasnio riječima kako je, unatoč tome što je SDSS u vladajućoj koaliciji, prirodno podržati inicijativu kojom se žele ispraviti neustavnosti u zakonu.

Prikupljeni su potpisi 60 saborskih zastupnika, a SDP će zahtjev za ocijenom ustavnosti spomenutog zakona podnijeti Ustavnom sudu, i to zbog tri odredbe koje smatraju neustavnim. Jedna od tih odedbi je i ona po kojoj bi se vozačima ponovno dopuštala koncentracija do 0,5 promila alkohola u krvi, no samo ukoliko ne počine i neki drugi prekršaj.

Pupovac je napomenuo kako se SDSS protivi samo toj odluci o 0,5 promila, dok ostatak Zakona podupiru. "Podržali smo tu inicijativu zato što je u tom segmentu po našem mišljenju, i za vrijeme izglasavanja amandmana na zakon i sada nakon SDP-ove ustavne tužbe, zakon u koliziji s ustavom", rekao je Pupovac.

SDP-ovci tvrde kako je odredba o 0,5 promila rezultat kompromisa između HDZ-a koji se protivi odredbi o 0,5 promila, te HSS-a koji je na toj odredbi inzistirao. "U koalicijskim se pitanjima uvijek dobije gemišt, no to nije razlog da se stvara neustavno stanje", rekao je potpredsjednik SDSS-a.

Pupovac je izjavio kako smatra da SDSS takvom odlukom ne prelazi okvire dogovorene između koalicijskih partnera, te kako je njegova stranka i kod izglasavanja zakona podržala amandman SDP-ovog zastupnika Borisa Šprema da se sporna odredba promijeni. "O zakonu su se dogovorili HDZ i HSS, a dogovora u cijeloj vladajućoj koaliciji nije bilo", izjavio je Pupovac. SDP-ov zahtjev potpisom je podupro i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, također zastupnik vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika