04.07.2008. / 15:25

Autor: Petra Horvat

Rebalans proračuna

Bolnicama milijarda kuna

Proračunski novac namijenjen za zdravstvo utrošit će se na podmirenju starih obveza, razvoj bolničkih kapaciteta i unaprijeđenje socijalnih usluga

Rebalansom Državnog proračuna zdravstvenom bi sustavu trebalo pripasti 1,4 milijarda kuna, od čega će milijarda kuna pripasti bolnicama, a preostalih 400 milijuna kuna primarnoj zdravstvenoj zaštiti i troškovima za lijekove.

Više od pola milijarde kuna namijenjeno je za povećanje bolničkih limita, a za saniranje bolničkih dugova, što uključuje i dugove županijskih bolnica, namijenjeno je 500 milijuna kuna.

Za potrebe financiranja programa primarne zdravstvene zaštite, te zdravstvene zaštite u turističkoj sezoni predviđeno je 200 milijuna kuna, kao i za troškove za lijekove koji se dobivaju na recept. Na posebno skupe lijekove utrošit će se dodatnih 50 milijuna kuna.

Dodatnim rebalansom proračuna Ministarstvo zdravstva bi trebalo dobiti i dodatnih 156 milijuna kuna namijenjenih za programe socijalne skrbi, odnosno za izjednačavanje cijena među ustanovama iste kategorije za socijalnu skrb, te povećanje broja zaposlenih i uvođenje novih prava u zakone o udomiteljima i socijalnoj skrbi te Obiteljski zakon.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika