04.07.2008. / 18:00

Autor: Nina Tomljanović

BiH

Čović: Očekujem premoćnu pobjedu HDZ-a BiH među Hrvatima

Bosanskohercegovački HDZ je, prema njegovim riječima, odlučio samostalno nastupiti na izborima osim u općinama gdje su Hrvati u manjini u središnjoj Bosni te svim općinama Republike Srpske

"Mi, bez iznimke, očekujemo da ćemo dobiti načelnike i većinu u svim općinama gdje su Hrvati većina. Sve ispod 55 posto u ukupnome zbroju općinskih vijećnika bi bio loš izborni rezultat za HDZ. Ja vjerujem da ovaj HDZ može ostvariti više nego sve druge hrvatske stranke zajedno", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bosanskohercegovački HDZ je, prema njegovim riječima, odlučio samostalno nastupiti na izborima osim u općinama gdje su Hrvati u manjini u središnjoj Bosni te svim općinama Republike Srpske.

Dodao je da kako u Republici Srpskoj imaju dogovor svih hrvatskih stranaka za zajednički nastup. „U Federaciji BiH je dogovorena koalicija u Jajcu, Zenici, Travniku, Bugojnu, Uskoplju, Ravnom, Sarajevu i to je bio jedan značajan doprinos HDZ-a BiH hrvatskome jedinstvu. To nije koalicija samo jedne stranke nego smo pozvali sve koji su zainteresirani da zajedno nastupe", kaže Čović.

Na središnjim stranačkim bilo je riječi i o ustavnim promjenama za koje je Čović istaknuo da moraju uključiti predstavnike međunarodne zajednice."Ova BiH na europske zahtjeve sada nema odgovora. Odmah nakon izbora moramo krenuti u proces ustavnih promjena. OHR mora na sebe preuzeti odgovornost zajedno s nekoliko drugih ključnih međunarodnih administracija, jer se nitko ne može izuzeti od odgovornosti. Ne vjerujem da se mi možemo sami dogovoriti oko donošenja novoga ustava bez potpore međunarodne zajednice", kazao je Dragan Čović .

Istaknuo je da Hrvati u BiH niti u jednoj varijanti ne mogu prihvatiti sadašnju poziciju s dva entiteta gdje evidentno, kako je rekao, nismo na adekvatan način zaštićeni kao konstitutivni narod.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika