05.07.2008. / 09:17

Autor: Marko Muždalo

Wimbledon

Federer i Nadal u finalu

Federeru bi to bio šesti wimbledonski naslov zaredom što nitko nikada nije napravio, a Nadal bi postao prvi španjolski osvajač Wimbledona nakon četrdeset i dvije godine i Manola Santane

Roger Federer je pobijedio Rusa Marata Safina sa 6:3, 7:6, 6:4 za sat i 42 minute igre i nastavio pobjednički niz u Wimbledonu. Federer će u nedjelju pokušati osvojiti šestu wimbledonsku titulu zaredom.

Federer je Safinu oduzeo servis u njegovom prvom servis gemu i poveo 3:0. Do kraja seta su jedan i drugi igrač osvajali servise te je Federer osvojio set sa 6:3 za 24 minute. Federer je na svom servisu osvojio 20 od 24 poena.

Drugi set je odlučen u tie-breaku. Obojica igrača su osvajali svoje servise s tim da je Safin bio bliže oduzimanju servisa. Nekoliko puta je bio na dva poena od breaka, a imao je i dvije vezane break lopte. Ipak, u tie-breaku je Safinu popustila koncentracije te je Federer od sedam poena, pet osvojio nakon Safinovih pogrešaka.

Treći set je riješen pri rezultatu 4:5 kada je Federer oduzeo servis Safinu i riješio meč. Federer je meč završio sa stilom efektnom bekend dijagonalom.

Safinu je ovogodišnje polufinale najbolji rezultat karijere na Wimbledonu. Ovim se rezultatom vratio među četrdeset najboljih igrača svijeta te postao tek četvrti aktivni tenisač koji je igrao polufinale na sva četiri velika Grand Slam turnira. Ostala trojica su Nalbandian, Djoković i Federer.

Federer će u finalu igrati protiv Rafaela Nadala. Nadal je u drugom polufinalnom susretu pobijedio njemačkog veterana Rainera Schuttlera sa 6:1, 7:6, 6:4 za dva sata i jednu minutu igre. Nadalu je ovo dvadeset i treća pobjeda u nizu. Zadnji put je izgubio prije dva mjeseca od Ferrera u Rimu.

Prvi set Nadal je riješio brzo i uvjerljivo sa 6:1. Dominirao je od samog početka te je Schuettleru oduzimao servis tri puta. Na svom servisu je izgubio samo dva poena.

Drugi set odlučen je u tie-breaku, nakon što Schuettler, koji je vodio sa breakom prednosti, nije uspio zadržati servis i izjednačiti meč pri rezultatu 5:4.

U trećem setu Nadal je oduzeo servis na 1:1 te osvojio set sa 6:4. Nadal je meč mogao riješiti i ranije, pri reultatu 2:4 promašio je bekend na break loptu dok je pri vodstvu 5:3 propustio tri vezane meč lopte.

Kao i Safin i Schuettler je ostvario rezultat karijere na Wimbledon te postao treći Nijemac nakon Sticha i Beckera koji je zaigrao u wimbledonskom polufinalu.

Federer i Nadal će u nedjelju odigrati osamnaesti međusobni susret. Nadal vodi 11-6 te je pobijedio u sva tri ovogodišnja meča, međutim Federer je slavio u dva njihova wimbledonska meča.

Tko god pobijedi u nedjelju ući će u tenisku povijest. Federeru bi to bio šesti wimbledonski naslov zaredom što nitko nikada nije napravio, a Nadal bi postao prvi španjolski osvajač Wimbledona nakon četrdeset i dvije godine i Manola Santane. Također bi postao prvi igrač nakon 1980-e i Bojrna Borga koji je u istoj godini osvojio Roland Garros i Wimbledon.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika