07.07.2008. / 09:11

Autor: Nina Tomljanović

Republika Srpska

Uskoro počinje gradnja autoceste Banja Luka - Split

Vlasti Republike Srpske već nekoliko mjeseci pregovaraju s austrijskim Strabagom o gradnji cestovnog pravca Gradiška - Banja Luka - Kupres – Split.

Mladen Lazendić, direktor poduzeća "Putevi Republike Srpske" za Dnevni avaz je izjavio kako se pripreme za gradnju autoceste koja bi povezala Split i Banja Luku ubrzavaju i taj putni pravac mogao bi biti izgrađen znatno prije dijela koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu a to, kako je rekao, podupire i Hrvatska.

Vlasti Republike Srpske već nekoliko mjeseci pregovaraju s austrijskim Strabagom o gradnji cestovnog pravca Gradiška - Banja Luka - Kupres – Split. Vlada RS je, neovisno o planovima za gradnju autoceste preko Sarajeva do Ploča, izradila plan gradnje suvremenih prometnica kroz taj entitet dužine oko 430 kilometra.Strabag je izrazio zanimanje za taj projekt čija bi izvedba stajala oko četiri milijarde eura, a bio bi izveden temeljem dodjele koncesije na razdoblje od 30 godina.

Lazandić je za Dnevni avaz kazao kako je Hrvatska već pokazala veliko zanimanje za prometnicu prema Splitu koja bi taj grad povezala s koridorom X odnosno s autocestom Zagreb - Lipovac."Imali smo više sastanaka s predstavnicima 'Hrvatskih cesta' i Vlade RH", kazao je Lazendić istaknuvši kako je u tom cilju već dogovorena gradnja mosta na Savi kod Gradiške.

Vlada RS i Hrvatske zajedničkim bi sredstvima gradile taj most s tim da će Hrvatska sama ili sredstvima iz međunarodnih izvora financirati još devet kilometara spojne ceste do koridora X.

Budući da bi cesta Banja Luka - Split prolazila i kroz teritorij Federacije BiH potrebna je i suglasnost vlade tog entiteta. Vlasti Republike Srpske uvjerene su kako za to neće biti nikakvih zapreka s obzirom na višestruku korist koju donosi prometno povezivanje u regiji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika