07.07.2008. / 12:59

Autor: Nina Tomljanović

Županijski sud u Zagrebu

Rukelj: Glavaš je bio šef Prištapske čete

Rukelja je prvi svjedok koji je Branimira Glavaša naveo kao zapovjednika tzv. Prištapske čete, vojne formacije pri tadašnjem osječkom Sekretarijatu za narodnu obranu.

Ispitivanjem branitelja Ljepojka Rukelja, na Županijskom sudu u Zagrebu je nastavljeno suđenje za ratne zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku.

Rukelja je prvi svjedok koji je Branimira Glavaša naveo kao zapovjednika tzv. Prištapske čete, vojne formacije pri tadašnjem osječkom Sekretarijatu za narodnu obranu. On je kazao da je znao za dovođenje civila u garaže Sekretarijata kojemu je, prema optužnici, na čelu bio optuženi Glavaš.

Premda ne zna tko je davao naredbe za dovođenje civila, kaže kako mu je poznato da su uhićenici na kraju završili u Dravi. U dvorištu zgrade Sekretarijata je vidio grupu ljudi, za vrijeme dok je s nekoliko suboraca u ljeto 1991. išao na ručak.

Dvojica su, kaže, bila na podu, „htjeli smo se priključiti, ali nas je jedan od zapovjednika potjerao“, prisjetio se Rukelj te dodao da su pored premlaćenih zarobljenika s grupom vojnika bili Glavaš, sadašnji krunski svjedok Krunoslav Fehir i njegov otac koji je, po svjedokovim riječima, uz Glavaša bio jedan od zapovjednika.

"Znali smo da se to događa, ali nismo smjeli tamo. Poslije smo čuli da je jadan stradao, da je ubijen, ali nam je bilo objašnjeno da je neki terorist preskočio zid kako bi ubio Glavaša", kazao je. Ipak, Rukelj je siguran da je ubijeni, za kojega tužiteljstvo tvrdi da je Čedomir Vučković, jedan od mučenih civila.

Rakalj kaže kako se kasnije pričalo da ga je ubio mali Fehir koji je bio dio te postrojbe, koji je nosio uniformu i koji je bio naoružan do zuba.

Fehir je ranije kao krunski svjedok izjavio da je u Vučkovića, koji je prije bio prisiljen popiti akumulatorsku kiselinu, pucao streljivom koje mu je osobno dao Branimir Glavaš.

Nastavak suđenja zakan je za poslijepodne. Tada će Rukelj nastaviti odgovarati na pitanje obrane, optuženika i sudskog vijeća.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika